Winnaar 2022: Berry Knapen

Berry Knapen claimt 12de overwinning op Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen in Wanroij maar grootste winnaar is het publiek.

Door: Pierre Krebbers

Na 2 seizoenen Corona perikelen kon Stichting Carnavalsactiviteiten Land Van Cuijk afgelopen vrijdag 18 maart eindelijk weer aan de slag met de organisatie van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen editie 2022 in zaal “Het Wapen van Wanroij” te Wanroij. Ook de 8 Tonpraoters / Buutreedners uit de 3 zuidelijkste provincies stonden te popelen om hun typetjes weer op te poetsen voor het altijd dankbare publiek.

 

Onder de vrolijke klanken van “De Kaetelaers” uit het Limburgse Steyl, betrad de Raad van 11 en Vorst Sander van CV “De Verkuskoppe” uit Langeboom de ereloges en begonnen “Onze Jongens” uit Vlierden met het opwarmen van de zaal in hun creatie als “De Fluffie Mutskes” op zoek naar een Prins. Hierna mocht Limburgs Kampioen 2020 Theo Nellen uit Heide de spits afbijten met zijn buut Frits Rits der Kleermaker. Om dat te kunnen worden had hij 14 jaar op de “klere-school” gezeten om te kunnen werken met garen en halve-garen. De kolder ging onverminderd door bij de eerste Brabander die de ton besteeg; Joep de Wildt. Als opa’s kleinzoon deed hij op onnavolgbare en vernieuwende wijze verslag van zijn nauwe band met zijn grootvader. Zijn statement “Berry Knapen had mijn vader kunnen zijn, als mijn moeder toen geen pepperspray bij zich had gehad” zorgde voor grote hilariteit! Hij kandideerde zich hiermee voor de Publieksprijs! Jan Peynenborg uit Ysselsteyn kwam vervolgens als “Jens mit de lange lens” zijn relaas als fotograaf vertellen. Hij had zijn vrouw leren kennen in de DOKA en toen het licht aanging, ging bij hem de lamp uit. De eerste helft van de avond werd op hilarische wijze afgesloten door de uit Nuland afkomstige Tonprater Dirk Kouwenberg. De als Roodkapje verkleedde vrijgezel op zijn vrijgezellenfeest moest als opdracht van zijn “vrienden” 15 minuten vol praten op de kampioenschappen en dat bleek voor deze ras entertainer geen enkel probleem. Na een welverdiende pauze was het de beurt aan Henrie van Geneijgen uit Swartbroek om in de spotlight te treden als De Limburgse Schoonmoeder. Geen oude clichés maar een verrassende wisselwerking met “haar” Helmondse schoonzoon brachten de lachspieren weer in beweging. De toeschouwers kregen daarna geen tijd om op adem te komen want 11-voudig kampioen Berry Knapen torpedeerde hen op de belevenissen van Rinus d’n Dakdekker. Met zijn statement “Tijdens de garantie…. Zijn wij met vakantie!” sloeg hij de aard van zijn werkzaamheden 100% op zijn kop. Het voorlaatste optreden, verzorgd door Daniël Schmitz uit het Gelderse ‘s-Heerenberg, werd vooral gekenmerkt door het opbouwend karakter. Na een rustig begin werden zijn belevenissen als vakkenvuller bij de Albert Heijn steeds hilarischer.  Door zijn droge uitstraling hield zelfs de jury het niet droog!  Aan ouwe rot in het vak Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode de ondankbare taak om dit te overtreffen. Een schier onmogelijke taak maar als Nico de Conducteur slaagde hij er toch in de lachers op zijn hand te krijgen met leuke woordspelingen over zijn werk en zijn huwelijk met Trijntje!

De jury kon in beraad terwijl het publiek nog kon nagenieten onder een weergaloos optreden van Belgisch entertainer Dirk van Vooren. Zijn Carto(o)n act werd bijzonder gewaardeerd! Tegen middernacht mocht Wiel Zeelen als Juryvoorzitter de uitslag bekend maken. Berry Knapen kreeg de kampioensbeker en Joep de Wildt was de lieveling van het publiek. Het feit dat er na 3 jaar weer een dergelijk kampioenschap kon worden gehouden maakte uiteindelijk iedereen tot winnaar!

Uitslagen:

1ste prijs en Kampioen                   Berry Knapen uit Heeze (NB)

2de prijs                                                Dirk Kouwenberg uit Nuland (NB)

3de prijs                                                Joep de Wildt uit Oudenbosch (NB)

4de prijs                                                Daniël Schmitz uit ‘s-Heerenberg (GLD)

Publieksprijs 2022                  Joep de Wildt uit Oudenbosch (NB