Winnaar 2019: Berry Knapen

11de overwinning voor Berry Knapen op Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen Wanroij.

Door: Pierre Krebbers

Er stond duidelijk geen maat op Berry Knapen uit Heeze afgelopen vrijdag 22 maart toen hij in “’t Wapen van Wanroij” voor de 1 x 11de  keer de Zuid-Nederlandse Buutkampioen-schappen op zijn naam wist te schrijven met “de Goeroe”. Rien van Genugten (Sint-Oedenrode) werd als “Unne Dakloze” 2de en won tevens de Publieksprijs. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris (Knegsel) als “Vlaamse Wielrenner” en Ger Frenken (Roggel) als “D’n Zatte” die respectievelijk 3de en 4de werden.

Na de opening door presentator Marcel Hermens werd een moment stil gestaan bij het overlijden van bestuurslid Hennie van Dijk en toneelmeester Jos Manders. Hun grote verdienste voor de Z-N Buutkampioenschappen werd met een respectvol applaus onderschreven door het publiek. Ze zullen gemist worden maar de mooie herinneringen blijven. Maar het gezegde “The Show Must Go On” geldt ook voor Wanroij! Vandaar dat de bühne snel werd vrijgegeven voor “Duo Vreemd” om de aanwezigen op te warmen voor wat zou gaan komen. Bij hun persiflages van K3 en Andre Hazes hadden ze “vrijwilligers” nodig uit het publiek en dat zorgde voor enkele hilarische momenten! De zaal was er klaar voor. De spits werd afgebeten door Frans Bevers uit Oirschot met zijn buut “Ciske de oud SRV-man”. Hij zat er meteen goed in en wist diverse lachsalvo’s uit de zaal te toveren met anekdotes over vakkenvullen en de omgang met lastige klanten. De toon was gezet en als deze buut de graatmeter zou worden dan beloofde dat wat voor de rest van de avond. Een heel komische opkomst werd verzorgd door Ger Frenken uit het Limburgse Roggel die als “D’n Zatte” richting het podium moest. Hij raakte op het podium de weg kwijt en liep via de zij uitgang nogmaals via de andere kant de zaal binnen. Het paste helemaal bij zijn typetje. Zijn vrouw klaagde dat ze, op al zijn verzopen geld, bij de bank wel 6% rente had kunnen trekken maar dat kon hij weerleggen door te stellen dat hij op zijn jachtbitter wel 35% had!

Als 3de  kreeg Berry Knapen het podium en de ton voor zijn creatie “de Goeroe”. Hij was Helderziend want hij wist gisteren al dat hij vandaag in Wanroij moest optreden. Die helderziendheid had hij vroeger geleerd op de LTS Elektrotechniek want “220 volt ziede nie mar ge vuult ’t wel”. Diverse toeschouwers werden uitgenodigd voor een consult en zelfs Prins Rob en Prinses Yvonne van C.V. ’t Paddenriek” Wanroij, ontkwamen niet aan zijn grappen en grollen over re-incarnatie. Het was allemaal heel Zen. (Ik ben, zij Zen)

Als laatste voor de pauze kwam de uit Zuidwolde (Drenthe) afkomstige Koop Drost, door de organisatie uitgenodigd met een Wild Card, verhalen over de jaren ‘70! Met als hoofgedachte “Een boterham met tevredenheid” haalde hij heel herkenbare gebeurtenissen aan uit de jaren ’70. Zo spaarde hij zijn zakgeld in een ijzeren spaarpot van de Boerenleenbank waarvan de Bank alleen de sleutel had. Ook de treinkapingen werden op ludieke manier opgehaald. Ook na de pauze bleef het niveau buitengewoon hoog. Hans Keeris bleef erg goed in zijn Vlaamse-Belgische rol als Wiel de Waal de Vlaamse Wielrenner. Hij kwam uit een groot gezin en was dus het 5de Wiel aan de wagen. Met wielrennen kon hij een goei boterham verdienen, ja zelfs een deel daarvan beleggen! Ook hier weer veel herkenbare situaties voor het dankbare publiek. Die herkenbare momenten waren er ook toen Koen Verstappen de ton besteeg met zijn thema buut `”As Ge Owwer Werd”. Koen is een “grensgeval”, hij komt uit het Limburgse Meijel maar hij is veelvuldig op tournee in het Brabantse Land. Hij zag aan de gezichten van het publiek dat daar de garantie ook al grotendeels vanaf was. Werd vroeger iedereen begraven, tegenwoordig is cremeren “Hot”. Oost West, As Best! De stemming bleef er goed inzitten. Als voorlaatste werd Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode onthaald als “Unne Dakloze”. Een buut met weergaloze woordspelingen en verrassende clous Hij had zoveel schulden dat hij zo een ziekenhuis kon beginnen. Hij had ook jaren in de WW gewerkt en hij ontmoette zijn slechtziende vriendin en die zag hem wel zitten. Deze aanslag op de lachspieren werd uiteindelijk beloond met een staande ovatie en na afloop de felbegeerde Publieksprijs! Tot slot mocht Limburger Peter Vaassen uit Beegden als de “Gepensioneerde ASO” het afmaken en dat deed hij op zijn karakteristieke manier, rustig beginnen en steeds drukker worden. Zijn visie op stress was verrassend evenals zijn belevenissen met alles en iedereen om zich heen. Tijd voor de jury om zich te buigen over de uitslag. Nadat het Trio “Hu’Hum” een prachtig slot optreden had verzorgd werden de Buutreedners / Tonpraoters en de jury op het podium ontboden voor het “Moment Suprême”. Juryvoorzitter Wiel Zeelen roemde het hoog niveau over de hele breedte en complementeerde de deelnemers met hun optreden. De bezoekers van de komende 3 Gala-avonden kunnen uitkijken naar een boeiend en afwisselend programma.

Uitslagen:

1ste prijs en Kampioen                   Berry Knapen uit Heeze (NB)

2de prijs                                                Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)

3de prijs                                               Hans Keeris uit Knegsel (NB)

4de prijs                                                Ger Frenken uit Roggel (Lb)

Publieksprijs 2018                           Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)

WORKSHOP TONPRAOTE / BUUTREEDNEN JEUGD

WORKSHOPS Tonpraten School                                                                                     

Doel van de workshop:

Met de workshop willen we bereiken dat er meer aandacht komt voor tonpraten en dialect. Vooral de aandacht van de jeugd hiervoor speelt een belangrijke rol. Deze workshop wordt in eerste instantie gehouden voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen.

Tijdens de workshop wordt behandeld hoe tonpraten is ontstaan en leren de kinderen een stukje geschiedenis van het tonpraten. Daarbij krijgen ze ook voorbeelden te zien.

Daarna volgt de uitleg over wat tonpraten is en stimuleren we de kinderen om zelf aan de slag te gaan, ze nemen deel aan de diverse aspecten van het tonpraten zoals typetje bedenken, tekstschrijven, kleding, schmink en presentatie.

We enthousiasmeren ze spelenderwijs voor tonpraten en dialect, waarbij we hun creativiteit aanboren en ze tevens drama en presentatie leren.

Voor veel kinderen is het een hele stap om voor een groep te staan en zich te presenteren door iets voor te dragen, maar die schroom verdwijnt omdat het nu heel onschuldig, spelenderwijs en op een laagdrempelige manier gebeurt.

De workshop bestaat uit 2 versies:

Kort: Tijdsduur van de workshop : 1 hele dag (4 á 5 uur)
Lang: Tijdsduur van de cursus : Totaal 5 – 9 weken (4 x ca. 1,5 / 2 uur)

Wezenlijk zijn er, behalve het tijdsbestek waarin het plaatsvindt, de volgende verschillen:

Bij de lange versie krijgen de kinderen huiswerk en wordt er dieper op alles ingegaan. Thuis kunnen ze oefenen, eraan verder werken en ouders en broers en zussen erbij betrekken. Verder kunnen de leraren eventueel ook aandacht schenken aan de individuele creaties.

 

Wanneer kies je nu voor de korte en wanneer voor de lange versie?

De korte variant is uitermate geschikt op momenten dat er een festiviteit is zoals bijvoorbeeld een jubilerende leerkracht of een afscheidsfeest. Met de korte versie is het dan mogelijk dat de leerlingen met de eerder genoemde aspecten die ze hebben geleerd, aan het einde van de dag een kort stukje kunnen presenteren voor de hele school.

De lange versie duurt enkele weken en kan dus prima ingepast worden in culturele lessen of momenten dat de leerlingen kunnen kiezen uit een aantal verschillende workshops. Ook als aanloop naar carnaval of de afscheidsmusical is dit natuurlijk een goed idee. En dan bijvoorbeeld optreden tijdens de carnavalsmiddag voor de hele school.

 

Algemeen overzicht:

Elke workshop bestaat uit 3 of 4 delen.

Deel 1: Wat is tonpraten? / Waarom ‘n ton en hoe voelt dat? / Typetjes + Voorbeelden (1u / 1,5u)
Deel 2: Typetje behandelen / Kleding + Schmink / Mop vertellen op allerlei manieren (1u / 1,5u)
Deel 3: Verhaal maken / Buut maken / Verkleden / Schminken (1,5u / 1,5u)
Deel 4: Presenteren als typetje, spelen, vertellen en tips krijgen. (1,5u / 2u)

 

Er kan te allen tijde een afspraak gemaakt worden om het een en ander specifiek te bespreken. De mogelijkheden zijn legio.

De lessen worden gegeven door:
Frans Bevers en Arian Compen
2 gerenommeerde tonpraters uit de Brabantse top

HOE TE WERK

U neemt contact op met ons via het contactformulier workshop, en wij verwijzen u verder

Stichting Carnavals activiteiten land van Cuijk

Contact

Interesse? Meld je spoedig aan via: workshops@buutkampioenschap.nl

Winnaar 2018: Berry Knapen

Winst op de Zuid-Nederlands Buutkampioenschap in Wanroij; Berry Knapen weer heer en meester! Dirk Kouwenberg pakt de Publieksprijs.

Voor de 10de (!!) keer is Berry Knapen uit het Brabantse Heeze uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen die gehouden werden op 2 maart 2018 in ’t Wapen van Wanroij. Met zijn buut “Harry hi unne Midlife-crisis” kwam hij als beste uit de bus. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris en Freddy van den Elzen die respectievelijk 2de en 3de werden. Het publiek maakte het Brabants feestje compleet door “de Tandarts” Dirk Kouwenberg uit Nuland de Publieksprijs toe te kennen. Dit viertal zal ook te zien zijn tijdens de JUBILEUM GALA avonden in Wanroij.

Omdat de organisatie het 2×11 jarig jubileum kracht bij wilde zetten waren 11 oud Prinsen uit de regio uitgenodigd om de ereplaatsen op het podium te bezetten. Nadat deze hoogheden waren geïnstalleerd kon ras entertainer Wibo Westra de zaal opwarmen met zijn creatie Japie van Motorclub “No Remember”. Door zijn groot improvisatie talent en absurde liedjes wist hij in deze opzet te slagen en was het publiek klaar voor dé wedstijd!
Niemand minder dan de regerend kampioen van 2017 Dirk Kouwenberg had de eer de wedstrijd te openen met zijn creatie “de Tandarts”. Hij trok rond in zijn tot praktijk omgebouwde SRV wagen om BNers te behandelen. Zijn imitatie van Frank de Boer was hilarisch, evenals zal zijn actie om alle tanden te trekken behalve de voortanden; “Hamster weken”. De trend was gezet en dat legde meteen de druk op de uit Kelpen-Oler afkomstige Maurice Timmermans die verslag deed van zijn beestachtig gezellig vrijgezellenfeest. Daarna was het de beurt aan Brabants Kampioen Berry Knapen die als vrouwspersoon op onnavolgbare wijze verhaalde over haar Harry die in een Midlife-crisis zat. Voor veel aanwezigen in de zaal blijkbaar één brok herkenning! Theo Nellen uit het mooie Heide bij Venray mocht het blok voor de pauze afsluiten met zijn buut Sraar de Clochard die bij binnenkomst al meteen een bevroren frikandel uit de klikobak wist te toveren. Het publiek hing aan zijn lippen en beloonde hem dan ook met diverse lachsalvo’s. Tijd dus om even bij te komen onder de klanken van muziekkapel “de Kaeteaars” uit Steyl die evenals vorig jaar tekende voor de muzikale omlijsting.
De 2de helft werd afgetrapt door “Janus d’n Dekker” een onzeker zenuwtrekkend typetje van tonprater Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch die een blinddate had maar kijkend in de zaal niet had verwacht dat de opkomst zo groot zou zijn! Tot het einde toe en zelfs na zijn afkondiging bleef hij in zijn hilarische rol waarmee hij ook al zeer terecht op het podium was beland van de Brabantse kampioenschappen. Van de ontstane sfeer wist de enigste vrouwelijke deelnemer Helga Cornelissen afkomstig uit het rijk van de Oostrumse Karklingels. Als “Tanja Truckie” bracht ze een spontane frisse buut als chauffeur van enne Vèrkeswage. Vol met zelfspot en hilarische woordspelingen wist ze de zaal te boeien en vooral te plezieren. De Publieksprijswinnaar van 2017 Hans Keeris mocht als voorlaatste de ton bestijgen om zijn kapriolen als “Gerrit Zalm” de revue te laten passeren. Daarbij wisselde hij veelvuldig van politicus naar bankier en Vishandelaar wat resulteerde in een spervuur van woordspelingen en hilarische afmakers! Het was duidelijk dat hij mee zou dingen om de hoogste eer.
Als laatste deelnemer maakte niemand minder dan de Limburgs Buutkampioen Bjorn Smits uit Nederweert-Eind zijn opwachting met zijn kampioensbuut “Baerke de werme bekker” Hij kwam op weg naar zijn deelname aan “Heel Holland Bakt” samen met zijn vriend zonder benzine te staan. Zijn conclusie: Ik was blij dat mijn vriend erbij was, ik was er zo mee doorgereden! Het publiek vond het allemaal geweldig. Hierna trok de jury zich terug voor beraad en kon het publiek de stembriefjes invullen voor de verkiezing van de publieksprijs. Ondertussen werd de zaal vermaakt door de uit Belgie afkomstige Elvis Presley vertolker Steve Ryckier. Rond middernacht nam juryvoorzitter Wiel Zeelen het woord en verkondigde het oordeel van de jury en het publiek. Het werd een Brabants feestje maar zeker met een mooie Limburgse rand.

Uitslagen:
1ste prijs en Kampioen Berry Knapen uit Heeze (NB)
2de prijs Hans Keeris uit Knegsel (NB)
3de prijs Freddy van den Elzen Vorstenbosch (NB)
4de prijs Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)
Publieksprijs 2018 Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)