Winnaar 2022: Berry Knapen

Berry Knapen claimt 12de overwinning op Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen in Wanroij maar grootste winnaar is het publiek.

Door: Pierre Krebbers

Na 2 seizoenen Corona perikelen kon Stichting Carnavalsactiviteiten Land Van Cuijk afgelopen vrijdag 18 maart eindelijk weer aan de slag met de organisatie van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen editie 2022 in zaal “Het Wapen van Wanroij” te Wanroij. Ook de 8 Tonpraoters / Buutreedners uit de 3 zuidelijkste provincies stonden te popelen om hun typetjes weer op te poetsen voor het altijd dankbare publiek.

 

Onder de vrolijke klanken van “De Kaetelaers” uit het Limburgse Steyl, betrad de Raad van 11 en Vorst Sander van CV “De Verkuskoppe” uit Langeboom de ereloges en begonnen “Onze Jongens” uit Vlierden met het opwarmen van de zaal in hun creatie als “De Fluffie Mutskes” op zoek naar een Prins. Hierna mocht Limburgs Kampioen 2020 Theo Nellen uit Heide de spits afbijten met zijn buut Frits Rits der Kleermaker. Om dat te kunnen worden had hij 14 jaar op de “klere-school” gezeten om te kunnen werken met garen en halve-garen. De kolder ging onverminderd door bij de eerste Brabander die de ton besteeg; Joep de Wildt. Als opa’s kleinzoon deed hij op onnavolgbare en vernieuwende wijze verslag van zijn nauwe band met zijn grootvader. Zijn statement “Berry Knapen had mijn vader kunnen zijn, als mijn moeder toen geen pepperspray bij zich had gehad” zorgde voor grote hilariteit! Hij kandideerde zich hiermee voor de Publieksprijs! Jan Peynenborg uit Ysselsteyn kwam vervolgens als “Jens mit de lange lens” zijn relaas als fotograaf vertellen. Hij had zijn vrouw leren kennen in de DOKA en toen het licht aanging, ging bij hem de lamp uit. De eerste helft van de avond werd op hilarische wijze afgesloten door de uit Nuland afkomstige Tonprater Dirk Kouwenberg. De als Roodkapje verkleedde vrijgezel op zijn vrijgezellenfeest moest als opdracht van zijn “vrienden” 15 minuten vol praten op de kampioenschappen en dat bleek voor deze ras entertainer geen enkel probleem. Na een welverdiende pauze was het de beurt aan Henrie van Geneijgen uit Swartbroek om in de spotlight te treden als De Limburgse Schoonmoeder. Geen oude clichés maar een verrassende wisselwerking met “haar” Helmondse schoonzoon brachten de lachspieren weer in beweging. De toeschouwers kregen daarna geen tijd om op adem te komen want 11-voudig kampioen Berry Knapen torpedeerde hen op de belevenissen van Rinus d’n Dakdekker. Met zijn statement “Tijdens de garantie…. Zijn wij met vakantie!” sloeg hij de aard van zijn werkzaamheden 100% op zijn kop. Het voorlaatste optreden, verzorgd door Daniël Schmitz uit het Gelderse ‘s-Heerenberg, werd vooral gekenmerkt door het opbouwend karakter. Na een rustig begin werden zijn belevenissen als vakkenvuller bij de Albert Heijn steeds hilarischer.  Door zijn droge uitstraling hield zelfs de jury het niet droog!  Aan ouwe rot in het vak Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode de ondankbare taak om dit te overtreffen. Een schier onmogelijke taak maar als Nico de Conducteur slaagde hij er toch in de lachers op zijn hand te krijgen met leuke woordspelingen over zijn werk en zijn huwelijk met Trijntje!

De jury kon in beraad terwijl het publiek nog kon nagenieten onder een weergaloos optreden van Belgisch entertainer Dirk van Vooren. Zijn Carto(o)n act werd bijzonder gewaardeerd! Tegen middernacht mocht Wiel Zeelen als Juryvoorzitter de uitslag bekend maken. Berry Knapen kreeg de kampioensbeker en Joep de Wildt was de lieveling van het publiek. Het feit dat er na 3 jaar weer een dergelijk kampioenschap kon worden gehouden maakte uiteindelijk iedereen tot winnaar!

Uitslagen:

1ste prijs en Kampioen                   Berry Knapen uit Heeze (NB)

2de prijs                                                Dirk Kouwenberg uit Nuland (NB)

3de prijs                                                Joep de Wildt uit Oudenbosch (NB)

4de prijs                                                Daniël Schmitz uit ‘s-Heerenberg (GLD)

Publieksprijs 2022                  Joep de Wildt uit Oudenbosch (NB

Winnaar 2019: Berry Knapen

11de overwinning voor Berry Knapen op Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen Wanroij.

Door: Pierre Krebbers

Er stond duidelijk geen maat op Berry Knapen uit Heeze afgelopen vrijdag 22 maart toen hij in “’t Wapen van Wanroij” voor de 1 x 11de  keer de Zuid-Nederlandse Buutkampioen-schappen op zijn naam wist te schrijven met “de Goeroe”. Rien van Genugten (Sint-Oedenrode) werd als “Unne Dakloze” 2de en won tevens de Publieksprijs. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris (Knegsel) als “Vlaamse Wielrenner” en Ger Frenken (Roggel) als “D’n Zatte” die respectievelijk 3de en 4de werden.

Na de opening door presentator Marcel Hermens werd een moment stil gestaan bij het overlijden van bestuurslid Hennie van Dijk en toneelmeester Jos Manders. Hun grote verdienste voor de Z-N Buutkampioenschappen werd met een respectvol applaus onderschreven door het publiek. Ze zullen gemist worden maar de mooie herinneringen blijven. Maar het gezegde “The Show Must Go On” geldt ook voor Wanroij! Vandaar dat de bühne snel werd vrijgegeven voor “Duo Vreemd” om de aanwezigen op te warmen voor wat zou gaan komen. Bij hun persiflages van K3 en Andre Hazes hadden ze “vrijwilligers” nodig uit het publiek en dat zorgde voor enkele hilarische momenten! De zaal was er klaar voor. De spits werd afgebeten door Frans Bevers uit Oirschot met zijn buut “Ciske de oud SRV-man”. Hij zat er meteen goed in en wist diverse lachsalvo’s uit de zaal te toveren met anekdotes over vakkenvullen en de omgang met lastige klanten. De toon was gezet en als deze buut de graatmeter zou worden dan beloofde dat wat voor de rest van de avond. Een heel komische opkomst werd verzorgd door Ger Frenken uit het Limburgse Roggel die als “D’n Zatte” richting het podium moest. Hij raakte op het podium de weg kwijt en liep via de zij uitgang nogmaals via de andere kant de zaal binnen. Het paste helemaal bij zijn typetje. Zijn vrouw klaagde dat ze, op al zijn verzopen geld, bij de bank wel 6% rente had kunnen trekken maar dat kon hij weerleggen door te stellen dat hij op zijn jachtbitter wel 35% had!

Als 3de  kreeg Berry Knapen het podium en de ton voor zijn creatie “de Goeroe”. Hij was Helderziend want hij wist gisteren al dat hij vandaag in Wanroij moest optreden. Die helderziendheid had hij vroeger geleerd op de LTS Elektrotechniek want “220 volt ziede nie mar ge vuult ’t wel”. Diverse toeschouwers werden uitgenodigd voor een consult en zelfs Prins Rob en Prinses Yvonne van C.V. ’t Paddenriek” Wanroij, ontkwamen niet aan zijn grappen en grollen over re-incarnatie. Het was allemaal heel Zen. (Ik ben, zij Zen)

Als laatste voor de pauze kwam de uit Zuidwolde (Drenthe) afkomstige Koop Drost, door de organisatie uitgenodigd met een Wild Card, verhalen over de jaren ‘70! Met als hoofgedachte “Een boterham met tevredenheid” haalde hij heel herkenbare gebeurtenissen aan uit de jaren ’70. Zo spaarde hij zijn zakgeld in een ijzeren spaarpot van de Boerenleenbank waarvan de Bank alleen de sleutel had. Ook de treinkapingen werden op ludieke manier opgehaald. Ook na de pauze bleef het niveau buitengewoon hoog. Hans Keeris bleef erg goed in zijn Vlaamse-Belgische rol als Wiel de Waal de Vlaamse Wielrenner. Hij kwam uit een groot gezin en was dus het 5de Wiel aan de wagen. Met wielrennen kon hij een goei boterham verdienen, ja zelfs een deel daarvan beleggen! Ook hier weer veel herkenbare situaties voor het dankbare publiek. Die herkenbare momenten waren er ook toen Koen Verstappen de ton besteeg met zijn thema buut `”As Ge Owwer Werd”. Koen is een “grensgeval”, hij komt uit het Limburgse Meijel maar hij is veelvuldig op tournee in het Brabantse Land. Hij zag aan de gezichten van het publiek dat daar de garantie ook al grotendeels vanaf was. Werd vroeger iedereen begraven, tegenwoordig is cremeren “Hot”. Oost West, As Best! De stemming bleef er goed inzitten. Als voorlaatste werd Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode onthaald als “Unne Dakloze”. Een buut met weergaloze woordspelingen en verrassende clous Hij had zoveel schulden dat hij zo een ziekenhuis kon beginnen. Hij had ook jaren in de WW gewerkt en hij ontmoette zijn slechtziende vriendin en die zag hem wel zitten. Deze aanslag op de lachspieren werd uiteindelijk beloond met een staande ovatie en na afloop de felbegeerde Publieksprijs! Tot slot mocht Limburger Peter Vaassen uit Beegden als de “Gepensioneerde ASO” het afmaken en dat deed hij op zijn karakteristieke manier, rustig beginnen en steeds drukker worden. Zijn visie op stress was verrassend evenals zijn belevenissen met alles en iedereen om zich heen. Tijd voor de jury om zich te buigen over de uitslag. Nadat het Trio “Hu’Hum” een prachtig slot optreden had verzorgd werden de Buutreedners / Tonpraoters en de jury op het podium ontboden voor het “Moment Suprême”. Juryvoorzitter Wiel Zeelen roemde het hoog niveau over de hele breedte en complementeerde de deelnemers met hun optreden. De bezoekers van de komende 3 Gala-avonden kunnen uitkijken naar een boeiend en afwisselend programma.

Uitslagen:

1ste prijs en Kampioen                   Berry Knapen uit Heeze (NB)

2de prijs                                                Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)

3de prijs                                               Hans Keeris uit Knegsel (NB)

4de prijs                                                Ger Frenken uit Roggel (Lb)

Publieksprijs 2018                           Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)

Winnaar 2018: Berry Knapen

Winst op de Zuid-Nederlands Buutkampioenschap in Wanroij; Berry Knapen weer heer en meester! Dirk Kouwenberg pakt de Publieksprijs.

Voor de 10de (!!) keer is Berry Knapen uit het Brabantse Heeze uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen die gehouden werden op 2 maart 2018 in ’t Wapen van Wanroij. Met zijn buut “Harry hi unne Midlife-crisis” kwam hij als beste uit de bus. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris en Freddy van den Elzen die respectievelijk 2de en 3de werden. Het publiek maakte het Brabants feestje compleet door “de Tandarts” Dirk Kouwenberg uit Nuland de Publieksprijs toe te kennen. Dit viertal zal ook te zien zijn tijdens de JUBILEUM GALA avonden in Wanroij.

Omdat de organisatie het 2×11 jarig jubileum kracht bij wilde zetten waren 11 oud Prinsen uit de regio uitgenodigd om de ereplaatsen op het podium te bezetten. Nadat deze hoogheden waren geïnstalleerd kon ras entertainer Wibo Westra de zaal opwarmen met zijn creatie Japie van Motorclub “No Remember”. Door zijn groot improvisatie talent en absurde liedjes wist hij in deze opzet te slagen en was het publiek klaar voor dé wedstijd!
Niemand minder dan de regerend kampioen van 2017 Dirk Kouwenberg had de eer de wedstrijd te openen met zijn creatie “de Tandarts”. Hij trok rond in zijn tot praktijk omgebouwde SRV wagen om BNers te behandelen. Zijn imitatie van Frank de Boer was hilarisch, evenals zal zijn actie om alle tanden te trekken behalve de voortanden; “Hamster weken”. De trend was gezet en dat legde meteen de druk op de uit Kelpen-Oler afkomstige Maurice Timmermans die verslag deed van zijn beestachtig gezellig vrijgezellenfeest. Daarna was het de beurt aan Brabants Kampioen Berry Knapen die als vrouwspersoon op onnavolgbare wijze verhaalde over haar Harry die in een Midlife-crisis zat. Voor veel aanwezigen in de zaal blijkbaar één brok herkenning! Theo Nellen uit het mooie Heide bij Venray mocht het blok voor de pauze afsluiten met zijn buut Sraar de Clochard die bij binnenkomst al meteen een bevroren frikandel uit de klikobak wist te toveren. Het publiek hing aan zijn lippen en beloonde hem dan ook met diverse lachsalvo’s. Tijd dus om even bij te komen onder de klanken van muziekkapel “de Kaeteaars” uit Steyl die evenals vorig jaar tekende voor de muzikale omlijsting.
De 2de helft werd afgetrapt door “Janus d’n Dekker” een onzeker zenuwtrekkend typetje van tonprater Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch die een blinddate had maar kijkend in de zaal niet had verwacht dat de opkomst zo groot zou zijn! Tot het einde toe en zelfs na zijn afkondiging bleef hij in zijn hilarische rol waarmee hij ook al zeer terecht op het podium was beland van de Brabantse kampioenschappen. Van de ontstane sfeer wist de enigste vrouwelijke deelnemer Helga Cornelissen afkomstig uit het rijk van de Oostrumse Karklingels. Als “Tanja Truckie” bracht ze een spontane frisse buut als chauffeur van enne Vèrkeswage. Vol met zelfspot en hilarische woordspelingen wist ze de zaal te boeien en vooral te plezieren. De Publieksprijswinnaar van 2017 Hans Keeris mocht als voorlaatste de ton bestijgen om zijn kapriolen als “Gerrit Zalm” de revue te laten passeren. Daarbij wisselde hij veelvuldig van politicus naar bankier en Vishandelaar wat resulteerde in een spervuur van woordspelingen en hilarische afmakers! Het was duidelijk dat hij mee zou dingen om de hoogste eer.
Als laatste deelnemer maakte niemand minder dan de Limburgs Buutkampioen Bjorn Smits uit Nederweert-Eind zijn opwachting met zijn kampioensbuut “Baerke de werme bekker” Hij kwam op weg naar zijn deelname aan “Heel Holland Bakt” samen met zijn vriend zonder benzine te staan. Zijn conclusie: Ik was blij dat mijn vriend erbij was, ik was er zo mee doorgereden! Het publiek vond het allemaal geweldig. Hierna trok de jury zich terug voor beraad en kon het publiek de stembriefjes invullen voor de verkiezing van de publieksprijs. Ondertussen werd de zaal vermaakt door de uit Belgie afkomstige Elvis Presley vertolker Steve Ryckier. Rond middernacht nam juryvoorzitter Wiel Zeelen het woord en verkondigde het oordeel van de jury en het publiek. Het werd een Brabants feestje maar zeker met een mooie Limburgse rand.

Uitslagen:
1ste prijs en Kampioen Berry Knapen uit Heeze (NB)
2de prijs Hans Keeris uit Knegsel (NB)
3de prijs Freddy van den Elzen Vorstenbosch (NB)
4de prijs Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)
Publieksprijs 2018 Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)