WORKSHOP TONPRAOTE / BUUTTEREDENEN JEUGD

Workshop/Cursus voor Jeugd wordt gegeven door Frans Bevers die zich even voorstelt.

Hallo ik Frans Bevers, en ben er me bewust van dat het tonpraten/buutreednen cultuur is en dat dat nooit mag verdwijnen.
Ik zelf heb er in 30 jaar al zoveel plezier aan beleefd en er al vele mensen  mee mogen vermaken. Dat ik het graag door wil geven aan anderen.

Er zijn al diverse cursussen voor volwassenen om dit in stand te houden.

Maar voor de jeugd, in de leeftijd van ongeveer 11 t/m 15 jaar, is er ook veel plezier aan te beleven.
Zeg maar van het laatste jaar basisschool  en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Ik ben van mening dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen.
Daarom heb ik een methode gevonden om kinderen er mee in aanraking te laten komen op een voor hen erg speelse manier.

WORKSHOP
Het gaat hier dan niet in eerste instantie om een volledige cursus, maar een workshop die de kinderen enthousiast maakt, zodat zij eventueel dan wel verder willen met een cursus.

Dit is absoluut geen verplichting.

RESULTAAT
Het mooie is dat de deelnemers al tijdens de workshop meteen resultaat zien. Dit omdat ze geholpen worden om mooie teksten te maken.   Altijd vanuit hun eigen fantasie

Er kan ook een greep uit een verkleedkist gedaan worden om tot een bepaald typetje te komen en ook de schmink zal niet ontbreken.

WAAR
In principe kan het overal,  op scholen tijdens het afsluiten van het schooljaar of wanneer een leerkracht afscheid neemt en die dan op een kolderieke manier door verschillende tonpraters/buutreedners even in het zonnetje gezet kan worden.
Maar bijvoorbeeld ook voor op een kindercarnaval.

WANNEER
De workshop kan bv gegeven worden in de ochtend, zodat in de middag de buut uitgevoerd kan worden.                                                                                                                                                                                  De workshop kan altijd gegeven worden in overleg, dus een op u gewenst tijdstip

EEN CURSUS
Een cursus die kan ook eventueel gegeven worden, het tijdstip is in overleg, bv vroeg in de avond, zaterdagochtend of woensdagmiddag.

Deze zal bestaan uit 4 bijeenkomsten en de 5e keer zal men de buut kunnen voordragen.

HOE TE WERK

U neemt contact op met ons via het contactformulier workshop, en wij verwijzen u verder

Stichting Carnavals activiteiten land van Cuijk

Contact

CURSUS TONPRAOTE / BUUTTEREDENEN

Het heeft even geduurd maar Hans Verbaarschot en Arian Compen (ervaren jonge tonpraters uit de Brabantse top) gaan in samenwerking met Stichting Carnavals Activiteiten land van Cuijk die ook het Zuid-Nederlands buutkampioenschap organiseren De Totaal Tonpraatcursus organiseren.

Info en inhoud van de Totaal Tonpraatcursus
Het tonpraten/buutreednen is de laatste jaren flink veranderd.

Door de veranderingen op het gebied van variatie, presentatie, vormgeving, beleving en interactie durven we inmiddels gerust te spreken van Totaaltheater. Met respect voor de oudere garde, willen 2 jonge tonpraters die midden in deze veranderingen staan en ze vaak zelf teweegbrengen, dit graag overbrengen/doorgeven tijdens
De Totaal Tonpraatcursus.
Kom samen met Hans Verbaarschot en Arian Compen (ervaren jonge tonpraters uit de Brabantse
top) werken aan het vernieuwen van jouw buut, je eerste stap richting een geweldig optreden of
gewoon kennismaken met tonpraten! Iedereen is anders. De cursusleiders zijn zelf uitersten in het
tonpraatspectrum: Hans is de beeldend verteller terwijl Arian de droogkloot is.

Deze cursus wordt
individueel toegespitst op jou wensen, je humor, jou doel.
Het is jou buut. Jij moet hem brengen.
Iedereen kan deelnemen vanaf een leeftijd van 16 jaar. Zolang je interesse hebt in het nieuwe totaal tonpraten/buutreednen.
Vergeet niet: het draait bovenal om lol en gezelligheid.
We kunnen aan de slag gaan met jou buut, maar je kunt er ook blanco instappen.
De cursus bestaat uit 5 avonden van 120 minuten. (Telkens van 20.00 uur tot uiterlijk 22.30 uur).

Bij de individuele aanmeldingen vormen we groepjes van 5.

We checken per groepje welke avonden
geschikt zijn en geven de cursus in t wapen van Wanroij te Wanroij.
Locatie: Kwikstraat 6, 5446 AL Wanroij

Verder krijgen deze tonpraters na de cursus begeleiding en advies.
Zo hebben verenigingen straks voor de toekomst tonpraters van eigen bodem, en hoef je geen artiesten van buitenaf in te huren. Wellicht krijg je straks ook plannen om met kampioenschappen mee te doen.

Bedenk goed: Niks doen is geen optie!
De cursusthema’s per avond:
1: Kennismaking: met elkaar en met tonpraten (de stijlen en de soorten humor/grappen)
2: Typisch: typetje bedenken en uitwerken/mindmapping: originaliteit, out-of-the-box
3: Tekstualiteit: tekstschrijven, overleggen, doornemen: snellere grappen, één verhaal maken
4: Babysteps: tekst brengen, zoeken naar de juiste vorm: emotie/gevoelens, timing, spel, interactie
5: TADAAAA: Perfectioneren, gummen, strepen, aanpassen, polijsten en KLAAR!
Kortom:
* 5 weken x 1 avond van 2 uur (Aanvang: 20.00u en uiterlijk tot 22.30u)
* Cursus in groepsverband
* Totaalkosten zijn € 175,- (excl. BTW) per persoon

Info via de site www.buutkampioenscchap.nl

Interesse? Meld je spoedig aan via workshops@buutkampioenschap.nl

4 December gaat de eerste groep van start.

Bij voldoende aanmeldingen zullen er meerdere datums vastgezet gaan worden.

Contact

Winnaar 2018: Berry Knapen

Winst op de Zuid-Nederlands Buutkampioenschap in Wanroij; Berry Knapen weer heer en meester! Dirk Kouwenberg pakt de Publieksprijs.

Voor de 10de (!!) keer is Berry Knapen uit het Brabantse Heeze uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen die gehouden werden op 2 maart 2018 in ’t Wapen van Wanroij. Met zijn buut “Harry hi unne Midlife-crisis” kwam hij als beste uit de bus. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris en Freddy van den Elzen die respectievelijk 2de en 3de werden. Het publiek maakte het Brabants feestje compleet door “de Tandarts” Dirk Kouwenberg uit Nuland de Publieksprijs toe te kennen. Dit viertal zal ook te zien zijn tijdens de JUBILEUM GALA avonden in Wanroij.

Omdat de organisatie het 2×11 jarig jubileum kracht bij wilde zetten waren 11 oud Prinsen uit de regio uitgenodigd om de ereplaatsen op het podium te bezetten. Nadat deze hoogheden waren geïnstalleerd kon ras entertainer Wibo Westra de zaal opwarmen met zijn creatie Japie van Motorclub “No Remember”. Door zijn groot improvisatie talent en absurde liedjes wist hij in deze opzet te slagen en was het publiek klaar voor dé wedstijd!
Niemand minder dan de regerend kampioen van 2017 Dirk Kouwenberg had de eer de wedstrijd te openen met zijn creatie “de Tandarts”. Hij trok rond in zijn tot praktijk omgebouwde SRV wagen om BNers te behandelen. Zijn imitatie van Frank de Boer was hilarisch, evenals zal zijn actie om alle tanden te trekken behalve de voortanden; “Hamster weken”. De trend was gezet en dat legde meteen de druk op de uit Kelpen-Oler afkomstige Maurice Timmermans die verslag deed van zijn beestachtig gezellig vrijgezellenfeest. Daarna was het de beurt aan Brabants Kampioen Berry Knapen die als vrouwspersoon op onnavolgbare wijze verhaalde over haar Harry die in een Midlife-crisis zat. Voor veel aanwezigen in de zaal blijkbaar één brok herkenning! Theo Nellen uit het mooie Heide bij Venray mocht het blok voor de pauze afsluiten met zijn buut Sraar de Clochard die bij binnenkomst al meteen een bevroren frikandel uit de klikobak wist te toveren. Het publiek hing aan zijn lippen en beloonde hem dan ook met diverse lachsalvo’s. Tijd dus om even bij te komen onder de klanken van muziekkapel “de Kaeteaars” uit Steyl die evenals vorig jaar tekende voor de muzikale omlijsting.
De 2de helft werd afgetrapt door “Janus d’n Dekker” een onzeker zenuwtrekkend typetje van tonprater Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch die een blinddate had maar kijkend in de zaal niet had verwacht dat de opkomst zo groot zou zijn! Tot het einde toe en zelfs na zijn afkondiging bleef hij in zijn hilarische rol waarmee hij ook al zeer terecht op het podium was beland van de Brabantse kampioenschappen. Van de ontstane sfeer wist de enigste vrouwelijke deelnemer Helga Cornelissen afkomstig uit het rijk van de Oostrumse Karklingels. Als “Tanja Truckie” bracht ze een spontane frisse buut als chauffeur van enne Vèrkeswage. Vol met zelfspot en hilarische woordspelingen wist ze de zaal te boeien en vooral te plezieren. De Publieksprijswinnaar van 2017 Hans Keeris mocht als voorlaatste de ton bestijgen om zijn kapriolen als “Gerrit Zalm” de revue te laten passeren. Daarbij wisselde hij veelvuldig van politicus naar bankier en Vishandelaar wat resulteerde in een spervuur van woordspelingen en hilarische afmakers! Het was duidelijk dat hij mee zou dingen om de hoogste eer.
Als laatste deelnemer maakte niemand minder dan de Limburgs Buutkampioen Bjorn Smits uit Nederweert-Eind zijn opwachting met zijn kampioensbuut “Baerke de werme bekker” Hij kwam op weg naar zijn deelname aan “Heel Holland Bakt” samen met zijn vriend zonder benzine te staan. Zijn conclusie: Ik was blij dat mijn vriend erbij was, ik was er zo mee doorgereden! Het publiek vond het allemaal geweldig. Hierna trok de jury zich terug voor beraad en kon het publiek de stembriefjes invullen voor de verkiezing van de publieksprijs. Ondertussen werd de zaal vermaakt door de uit Belgie afkomstige Elvis Presley vertolker Steve Ryckier. Rond middernacht nam juryvoorzitter Wiel Zeelen het woord en verkondigde het oordeel van de jury en het publiek. Het werd een Brabants feestje maar zeker met een mooie Limburgse rand.

Uitslagen:
1ste prijs en Kampioen Berry Knapen uit Heeze (NB)
2de prijs Hans Keeris uit Knegsel (NB)
3de prijs Freddy van den Elzen Vorstenbosch (NB)
4de prijs Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)
Publieksprijs 2018 Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)