Pierre van Helden
“Jaerke giet vur d’n urste kier skieje”
Zaterdag 18 maart jl. hebben de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen plaatsgevonden in ‚t Wapen van Wanroij te Wanroij. Jaarlijks, zo rond de tijd van Halfvasten, vindt dit spectaculaire evenement plaats. Voor de 28e keer organiseerde Stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk dit kampioenschap, doch de laatste tien edities onder de noemer van Zuid-Nederlands Kampioenschap, waarbij 8 tonpraoters afkomstig uit Brabant en Limburg hun beste kunnen laten horen en zien aan een breed publiek.
Vrijdag 24 en zaterdag 25 maart vinden de Gala-avonden plaats, waarbij de vier beste tonpraoters van het kampioenschap terug naar Wanroij komen om het publiek nogmaals een grandioze avond te bieden, welke dan ook tevens omlijst wordt door top-entertainment, zang en dans.
Het draaide zaterdag 18 maart echter om het kampioenschap, alwaar de creme de la creme onder de tonpraoters op de buhne verscheen en alle aanwezigen uit alle hoeken van Brabant en Limburg aan zich wisten te binden met al hun kwats- wazel en zever. De lachspieren werden bij een ieder op de proef gesteld en gezien de reacties vanuit de zaal slaagden de artiesten daar bijzonder goed in.
Het spits werd afgebeten door het humoristische trio De Penthouse Boys. Dit muzikale en theatrale trio wist de grote menigte te boeien met hun zang en zelfs het publiek werd er uitvoerig bij betrokken. Een goede opwarmer voor de tonpraoters die daarop volgden.
Als eerste buutreedner kwam Ut aes neet duudelijk vertolkt door Will Knapen uit Nederweert, in de buutton. Middels een helder en verfrissend verhaal maakte hij het publiek duidelijk waarom het hem allemaal onduidelijk was. Vooral wanneer je in de media leest;
Aantal deelnemers aan de Vierdaagse loopt achteruit. Dat is toch neet duudelik.
Hierna volgde Tonny d‚n darter (Ton Donders uit Weert) en kwam uiteraard op met eigen muziek: Ladies en Gentlemen, are you ready! Lets play darts. Tonny leerde het darten o.a bij zijn grote idool Barney. Zijn pijltjes kwamen echter niet altijd daar waar hij ze hebben wilde. Een van zijn pijlen ketste nog af op de Embassy-beker, vloog dwars door de keuken, en hij gooide pardoes een hen kapot uit Barney‚ kippenren. Een echte Barnevelder dus!
Na deze tonpraoters was het de beurt aan het showballet Poertwa uit Liessel. Met hun Junglepower, en later op de avond Blue Sensation, gaven zij twee energieke dansen en shows weg vol spirit en ritmische bewegingen. Ook zij stalen de show gedurende deze avond.
Na deze tussenact werd de draad van het buutten weer opgepakt door Jimmy Calypso ( Rob Schepers uit Heeze). Als kermisexploitant liet hij alle aanwezigen genieten van zijn collegae op het kermisterrein en kon eenieder een ritje meemaken in zijn Sky-devil. Zijn uitlatingen van; Ho..Bobobobobobob.op z‚n kantje, vielen bij het publiek in goede aarde en eenieder genoot met volle teugen van dit Brabantse idool. Volgens kenners wordt dit aanstormend talent een hele grote.
Als vierde tonpraoter kwam Dn Dokter (Koen Verstappen uit Meyel) in de ton. Via een gewaagde uitspraak over het Tsunami-gebied kreeg d’n dokter steeds meer vat op zijn patienten en bracht veel kennis over uit de medische wereld. Vele doordenkertjes vielen er te bespeuren doch ook hij kreeg veel bijval uit de zaal.
Na de pauze was het De scheidsrechter (Robert van Lamoen) die een aanslag deed op de lachspieren en ervan overtuigd was dat scheidsrechter zijn een hele klus is. Vooral als je de risicowedstrijd moet fluiten van Boerdonk 3 tegen Helmond 10. Deze wedstrijd stond op papier als risicowedstrijd aangemerkt omdat alle winkels in Boerdonk open waren. Het was trouwens koopzondag in Boerdonk. Alle twee de winkels waren geopend, zowel de slager als de bakker. Tijdens de wedstrijd merkte hij op dat de spits van Helmond witte schoenen droeg, vandaar dat hij de speler vroeg of hij de sterspeler was. Nee, zegt ie; Ik ben stukadoor!
Als zesde tonpraoter van de avond werd Jaerke giet vur d’n urste kier skieje(Pierre van
Helden uit Melderslo) door de EHBO op een brancard binnengedragen. Eenmaal op de buhne aangekomen liet hij zijn verwondingen voor wat ze waren en liet hij horen en zien waarom hij onlangs werd uitgeroepen als Limburgs Kampioen tonpraoten 2006. Zijn eerste skilessen van skischool Rutchimrunter waren hem goed bevallen en hij kon nu ook al aardig op de latten uit de voeten. Hij kreeg de zaal dan ook plat met al zijn ervaringen en belevenissen die hij had opgedaan in het skioord Knupperkalt.
Wie er tijdens zulk een kampioenschap niet mag ontbreken is De Grappoloog (Maarten van Brug) uit Aarle-Rixtel. Middels zijn Helmonds dialect wist hij ook zaterdag jl eenieder weer aan zich te binden middels zijn grappen en grollen over allerlei dingen van alledag, voorspelbaar en herkenbaar. Een tonpraoter pur-sang die het publiek in extase weet te brengen met al zijn slappe zanik en schele zever.
Als laatste kwam Hannes, op zoek naar un hobby (Hans Eijkemans uit Rosmalen) alle aanwezigen vermaken. Hannes zat ruim in zijn tijd en ging zelfs op cursus. Hij leerde het schilderen van stillevens, landschappen en naaktschilderen.
Tot slot van de avond was het de beurt aan het kolderieke zangduo Uutgeslaope uit Hoensbroek. Entertainment in een kostelijke samenspraak met humoristische sketches en zang. Zij zorgden voor een perfekte afsluiting van het gehele avondvullende programma.
Alle buutreedners werden beoordeeld door een deskundige jury, doch deze had ook dit jaar weer de moeilijke taak om de kampioen 2006 aan te wijzen. Het niveau van de tonpraoters was erg hoog. De voorzitter van de jury (Wiel Zeelen) wist de spanning aardig op te voeren en maakte uiteindelijk bekend welke tonpraoters 24 en 25 maart a.s. terug naar Wanroij komen tijdens de Gala-avonden. Op de vierde plaats eindigde De Scheidsrechter. Derde werd De Grappoloog en als tweede eindigde Jimmy Calypso. Als winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen werd uitgeroepen; Jaerke giet vur d’n urste kier skieje.
Met deze buut wist hij de harten te stelen van het dol-enthousiaste publiek en als bekroning op zijn titel werd hem ook de publieksprijs toegekend.
Kampioen 2006
Pierre van Helden (53) uit Melderslo was toch wel enigszins verrast. De concurrentie bij dit kampioenschap was groot en je weet het maar nooit. aI heb al vier Limburgse titels op zak maar deze trofee ontbrak er nog aan. Het is een grote eer voor mij om deze prijs te mogen winnen. Ik ben er erg blij mee, vertelt de stralende winnaar.
Pierre begon het buutreednen in Horst op zestien jarige leeftijd, doch meedoen aan kampioenschappen deed hij vanaf 1983. Hij behaalde al vele titels in Limburg- Brabant en Gelderland. Hij vindt het hartstikke leuk om te doen en geniet wanneer hij de mensen kan laten lachen. Om een goede buut in elkaar te zetten heb je tijd nodig. Ik ben er ronduit een jaar mee bezig en dan nog wordt er wel het een en ander aan bijgeschaafd. Ik heb aan Wim Hendriks een goede vriend die me met raad en daad bijstaat zegt de trotse winnaar Pierre.
Zijn vrouw Annie is zijn steun en toeverlaat. Zij gaat mee naar alle optredens en geniet mee van alle successen die Pierre binnenhaalt. Voorlopig heeft hij nog ideen genoeg voor de toekomst en er zal ook hard aan gewerkt worden om het buutten te kunnen blijven doen.
Vrijdag en zaterdag, 24 en 25 maart, kom ik weer graag terug naar Wanroij voor de Gala-avonden en zullen alle aanwezigen wederom kunnen genieten van een gezellige kletsavond. Het wordt super, reken maar!