Winnaar 2007: Berry Knapen

Berry Knapen

“Frietboer Bertje Plek”

WANROIJ – Berry Knapen is afgelopen zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de elfde editie van de Zuid Nederlandse Buutkampioenschappen. De Heezense tonprater won, in een ijzersterke bezetting van de acht beste tonpraters van Limburg en Brabant, als frietboer Bertje Plek zowel de jury- als de publieksprijs. In het Wapen van Wanroij werd afgelopen zaterdag om iets over acht de aftrap gegeven voor de elfde editie van de kampioenschappen. Het Tirools trio Da ma Zoe mocht het aanwezige publiek met sterke Duitstalige meezingers opzwepen. Vervolgens viel je bij Steve Rijckier van de ene in de andere verbazing. De Belgische zanger en rasartiest bracht als imitator in een handomdraai Don Capone, Julio Iglesias, Michael Jackson, Kim Clijsters, Joe Cocker, John Travolta en Elvis op het podium.

Robert van Lamoen mocht als eerste Buutredner het spits afbijten. Als skele op wintersport zag de Somerenaar het publiek wel zitten.. Alle achttien. Met zijn droge humor en levendige terugblik op ‘zijn’ skivakantie kreeg hij de eerste lachers op zijn hand. Zijn buut werd door de jury als vierde bekroond. Als frietboer Bertje Plek zette winnaar
Berry Knapen een ijzersterke buut neer. In de buutton verkondigde hij dat zijn cafetaria D’n bittere bal, de vetste friettent is van Eindhoven ,,Wat je ook bestelt, het vet druipt zo van de stoel af. Ik vraag dan ook altijd: Moet ik het inpakken of gooi je het hier weg? ,,We hebben zoveel vliegen in de zaak. Wat je ook bestelt, je ziet het niet liggen. Zowel het publiek als de jury vonden de hem met zijn levendige invulling van de vadsige frietboer de beste tonprater van de avond.
De winnaar van vorig jaar, Pierre van Helden, had de moeilijke taak om het beter te doen dan zijn voorganger. Helaas voor hem viel zijn buut buiten de prijzen. Het verhaal van zijn alter ego Jaerke, die het cafe van zijn schoonvader had overgenomen, was echter ouderwets humoristisch. ,,Komt Frans Bauer weer terug in de zaak, zeg ik tegen hem dat hij de vorige keer te weinig had afgerekend. ,Nee, zegt hij, ,de politie zei dat ik er een te veel op had.
Harold Schroijen gaf met zijn buut ‘Harrie heet meute mit opstarte’ een dikke knipoog naar de knelpunten rondom computers. Ook de tonprater uit Neeritter eindigde niet bij de laatste vier maar kreeg met droge humor en scherpe woordspelingen de lachers op zijn hand.
,,Een vriend van me had thuis een Playstation, daar deed hij niks meer mee. Maar op zijn werk had hij een Dell, daar zat hij de hele dag aan.
Rob Scheepers, de inmiddels vaste buutredner van de kampioenschappen, zette als filmster Broes Willems, weer een unieke buut neer. ,,Ik stond op het podium met de broer van Bruce Lee, Broco-Li. Hij is nog maar een groentje. De kandidaat uit Sterksel ging aan het einde van de avond als een na beste naar huis.
Winnaar van 2003, Maarten van Brug, bleek ook dit jaar weer een heuse stand-up komediant. ,,Vraagt Jantje aan zijn vader: ,,Papa, ben je bang voor tijgers? Antwoord vader: ,,Nee helemaal niet‚ ,,En voor leeuwen dan?, gaat Jantje verder. ,,Nee ook niet, is het antwoord. ,,Ben je alleen voor mama bang dan?, zegt Jantje gevat. Zijn buut werd bijzonder gewaardeerd door het publiek maar voor de Milhezenaar was geen prijs weggelegd.
Jan Heffels had het als ziekenhuispatient ‘Fons haet get aan de handj’ niet makkelijk in de ton. ,,Ik heb een vleesetende bacterie in mijn been. Volgens mij was het made in Holland. ,,Ik heb een hele zak vol met medicijnen. Van vitamine A tot Z-pillen. De Limburger eindigde niet bij de laatste vier.
Last but not least mocht Gilbert Petit de kampioenschappen afsluiten. De winnaar uit 2005 kwam als Miss Oudere Hangplek met rollator het podium opgescheurd. Dit tot genoegen van het publiek. ,,Mijn bejaarde vriend Jean Jacques wilde zaaddoner worden. Zeg ik tegen hem: ,Maar je bent al eeuwen geleden gesteriliseerd. Is zijn antwoord: ,,Er zijn genoeg vrouwen die geen kinderen willen! De komiek uit Ulestraten werd uiteindelijk verdienstelijk derde.
Het programma was, mede dankzij twee optredens van het showballet Poertwa, avondvullend en wederom geslaagd.