Winnaar 2008: Berry Knapen

Berry Knapen

“Pier de Sopper”

WANROIJ Berry Knapen is afgelopen zaterdag voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen als de beste tonprater van Zuid-Nederland. De Heezenaar sleepte als huisschilder Pier de Sopper zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht.

De uitverkochte twaalfde editie van de Zuid Nederlandse Buutkampioenschappen werd net als voorgaande jaren in het Wapen van Wanroij gehouden. De acht beste tonpraters van Brabant en Limburg mochten met elkaar de strijd aangaan om zich de beste buutredner van Zuid Nederland te noemen. Een moeilijke strijd, dat ervoer ook Bas van Neer uit Susteren. Aan de Limburger de moeilijke taak om het spits af te bijten met zijn buut ‚aIs pap geworden. ,,Bij het consultatiebureau moest mijn zoon gewogen worden.  Zegt de dame: ,,Hij is wel erg zwaar voor zijn lengte!‚ waarop ik antwoordde: ,,Ach ja, misschien is hij wel kort voor zijn gewicht!‚ Helaas voor hem viel hij buiten de prijzen.
Fer Naus ontving wel een prijs. Zijn buut Koopjesjager werd door de jury als derde bekroond. Niet onterecht gezien zijn droge humor die door het publiek verschillende keren met een applaus werd ontvangen ,,Geld is als mijn borsthaar, ze groeien allebei niet op mijn rug! Een koopje, een push-up BH voor maar 2,95 euro. Daarvoor kun je ze niet laten hangen!

Ook Hans Eijkemans, de winnaar van 2000, zien we op het buutgala weer terug. De Brabander ontving voor zijn buut ‚Hannus dun Hippie, de vierde en laatste ticket. Als verkleedde hippie vertelde hij over zijn zoektocht naar een geschikte outfit voor het themafeest van ome Toon. ,, In de Albert Kuip in Amsterdam kon men ons niet eens verstaan. ,,Zoekt u iets speciaals?‚vroeg de verkoopster. ,,Ja een box‚ antwoordde tante Trui. ,Oh, Prenatal, zei de verkoopster.

Met ‚Mam is krank‚ won tonprater Wim Joosten geen prijs maar hij kreeg het publiek wel aan het lachen. Op bezoek bij zijn zieke moeder in het ziekenhuis: ,,Een maand geleden begon het, toen kreeg ons mam een dreigbrief binnen van de Dela. Dat het wel eens tijd werd anders kon ze wel eens een premie mislopen. Daar werd ze dus onrustig van. Toen zei ik: ‚Laat je niet kisten mam dan komt alles in kannen en kruiken!‚

De winnaar van vorig jaar, Berry Knapen, bewees wederom de sterkste tonprater van Zuid Nederland te zijn. Zijn buut ‚Huisschilder Pier de Sopper‚ ontving naast de juryprijs ook de publieksprijs. ,,Mijn vrouw schildert haar gezicht. Voor de oogleden gebruikt ze Ocean Blue en de mond schildert ze Ferrari Rood. En dat alles zonder af te plakken! Het gaat echter niet altijd goed, soms ziet ze eruit als een Cliniclown.‚

Als ‚Frutje Frot in Amerika‚ behoorde Mathie van Hoof niet tot de beste vier maar tonpraten kon de Brabander echter wel: ,,In Hollywood reden we langs het huis van Michael Jackson. Ik denk dat hij ziek was want ze zeiden dat hij met een snotneus op bed lag.‚

Eeuwig tweede, Rob Scheepers, had als ‚Cloontje Kniesoor‚ wederom een ijzersterke buut maar het was net niet genoeg voor de winst. Hij kreeg echter menig maal de handen op elkaar. Toen zijn vader, ook een clown, was gestorven zei de doktor: ,,We moesten je vader in narcose brengen, met lachgas. ,Laat me raden, zei Cloontje. ,,Hij komt niet meer bij!

Har Daniels kreeg de lachers op zijn hand met zijn buut ‚Harrie haet eine vogel. Als hij met zijn struisvogel wordt aangehouden door een politieagent wordt hem gevraagd: ‚Wil je meedoen aan een alcoholcontrole?, antwoord hij: ,,Geef maar een pet en zeg maar waar ik moet staan!