Winnaar 2013: Berry Knapen

Berry Knapen

“D’n ambtenaar van de Burgerlijke stand”

Wanroij – Vrijdag 1 maart j.l. heeft het Zuid-Nederlands kampioenschap Buutreednen/Tonpraten plaatsgevonden in ’t Wapen van Wanroij te Wanroij. Jaarlijks, zo rond de tijd van Halfvasten, vindt dit spectaculaire evenement plaats. Voor de 35e keer organiseerde Stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk dit kampioenschap, doch de laatste zeventien edities onder de noemer van Zuid-Nederlands Kampioenschap, waarbij 8 tonpraoters afkomstig uit Brabant, Limburg en Gelderland hun beste kunnen lieten horen en zien aan een breed publiek. Zaterdag 2 maart, Vrijdag 8 en Zaterdag 9 maart a.s. vinden de Buut-Gala-avonden plaats, waarbij de vier beste tonpraoters van het kampioenschap terug naar Wanroij komen om het publiek nogmaals een grandioze avond te bieden, welke dan ook tevens omlijst wordt door top-entertainment, show, zang en dans. Het draaide Vrijdag 1 maart echter om het kampioenschap, alwaar de crême de la crême onder de tonpraoters op de bühne verscheen en alle aanwezigen uit alle hoeken van Brabant, Limburg en Gelderland aan zich wisten te binden met al hun kwats- wazel en zèver. De lachspieren werden bij eenieder danig op de proef gesteld en gezien de reacties vanuit de zaal slaagden de artiesten daar bijzonder goed in.
Als opwarmer voor de grote strijd van de tonpraoters werd de avond geopend door Wibo Westra, de humorist en super-entertainer, die leuke interacties had met Raad van Elf, Prinsenpaar van de Bokkerijers uit Beers en uiteraard de aanwezigen in de zaal. Daarna waren het de deelnemende tonpraoters aan dit kampioenschap om uitbundig van zich te laten horen. Een voor een, te weten; “Bolle Tiny, de circusdirecteur uit België” (Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch), “Van de wap door de zwangerschap” (Maurice Timmermans uit Kelpen-Oler), “Bennie Zat” (Ivo van Rossum uit Gemert, “Rechercheur de Kuit” (Har Daniëls uit Herkenbosch), “Vakantie Jan” (Jan Strik uit Someren), “Jaerke zet zien hoos te koop” (Pierre van Helden uit Melderslo), “D’n ambtenaar van de Burgerlijke stand” (Berry Knapen uit Heeze) en tenslotte “De stratenveger” (Rob van Elst uit Groesbeek) verschenen ze in de buutton alwaar ze hun verhaal over het typetje wat ze uitbeeldden konden vertellen. Vanaf het begin was het schaterlachen geblazen en wisten de tonpraoters het publiek te ontroeren en te bespelen.

Tot slot van de avond was het de beurt aan Madame Gisela, die voor een fantastische slotact zorgde. Een travestietenshow met oog voor magnifieke kleding, make-up en indrukwekkende creaties.

Alle buutreedners werden beoordeeld door een deskundige jury, doch deze had ook dit jaar weer de moeilijke taak om de kampioen 2013 aan te wijzen. Het niveau van de tonpraoters was ook nu weer erg hoog. De voorzitter van de jury (Wiel Zeelen) wist de spanning aardig op te voeren en maakte uiteindelijk bekend welke tonpraoters vrijdag 8 en zaterdag 9 maart a.s. terug naar Wanroij komen tijdens de Buut-Gala avonden.

Op de vierde plaats eindigde “Jaerke zet zien hoos te koop”. Derde werd “Vakantie Jan” en als tweede eindigde ”Bennie Zat”.

Als winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen 2013 werd uitgeroepen; “D’n Ambtenaar van de Burgerlijke stand” (Berry Knapen uit Heeze)

De publieksprijs werd toegekend aan de coming-man Ivo van Rossum uit Gemert, die met zijn buut “Bennie Zat” de harten wist te stelen van het dol-enthousiaste publiek.

“D’n Ambtenaar van de Burgerlijke stand” (Berry Knapen uit Heeze),vorig jaar winnaar met zijn buut; “ZKH Prins Willem-Alexander”, kon ook nu zijn geluk niet op. Reeds zes keer heeft hij de hoogste titel weten te behalen en daar mag hij dan ook erg trots op zijn. Na de zoveelste ere-titel geniet hij er zelf intens van als hij mensen kan laten lachen en genieten. Lekker klojen met de menigte vindt hij prachtig en het geeft hem veel voldoening want daar doet hij het tenslotte ook voor. Hij is als geen ander duidelijk herkenbaar in zijn typetjes en het tonpraten is zijn lust en zijn leven. Ieder jaar een nieuwe buut schrijven is een geweldige uitdaging voor hem. We zijn daarom dan ook erg benieuwd in welke creatie hij in 2014 op de planken zal staan en/of hij de titel weet te prolongeren, want zo langzamerhand komen er kapers op de kust. Vorig jaar nam hij ook de Publieksprijs mee naar huis, maar ditmaal ging deze naar Ivo van Rossum (“Bennie Zat”), de publiekslieveling en tevens leerling uit het tonpraot-circuit van o.a. Jan Strik en mij.

In Wanroij voelt Berry Knapen zich bijzonder goed thuis, want de organisatie is daar perfekt en het ontbreekt er werkelijk aan niets. De stemming is altijd opperbest en de waardering voor alle tonpraters is super. Het is voor mij nog steeds een eer om de titel van Zuid-Nederlands kampioen te kunnen en mogen winnen. Voor de zesde keer, binnen zeven jaar, win ik de prijs van Zuid-Nederlands kampioen en als het aan mij ligt zullen mijn collega’s er alles aan moeten doen om de titel een keer van me over te nemen. Vrijdag 8 en Zaterdag 9 maart a.s. kom ik weer graag terug naar Wanroij, voor de Buut-Gala avonden en kunnen alle aanwezigen genieten van een gezellige kletsavond. “Ik ga er natuurlijk weer voor”, zegt de breedlachende kersverse kampioen.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, maar maak je daar maar geen zorgen om want het wordt tijdens de Gala avonden weer lachen- gieren en brullen, reken maar. Ik verheug me er nu al op!