Winnaar 2014: Berry Knapen

Berry Knapen

“De Knijnefokker”

De zaal van ’t Wapen van Wanroij vormde vrijdag 21 maart jl het decor voor de 36ste editie van de Zuid Nederlandse Buutkampioenschappen georganiseerd door stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk. 8 tonpraters/buudreedners uit Brabant en Limburg gingen de onderlinge strijd aan om deze prestigieuze titel binnen te slepen. Berry Knapen had de beste papieren en won in zijn rol als “de Knijnenfokker” voor de 7de keer de titel, het massaal toegestroomde publiek beloonde Sterkselnaar Rob Scheepers met de felbegeerde Publieksprijs. Over 1 ding waren de jury leden én het publiek het unaniem eens; het niveau was dit jaar bijzonder hoog!

Als “100% Puber” mocht Conny Bruijnaers uit Haelen de spits afbijten van het kampioenschap en dat deed de finaliste van de Limburgse Buutkampioenschappen vol overgave; Met de middelvinger! De perikelen met haar ouders waren herkenbaar: “Ouders zijn net wolken! Als ze weg zijn……” Ook haar onbeantwoorde vraag aan haar leraar “Hoeveel zout zit er in de Noorzee” completeerde ze met “dan vraag ik ’t wel aan een andere kwal!”. Naast het groot applaus mocht ze een onderscheiding in ontvangst nemen van Prins Peter en Prinses Greet van C.V. de Pieperknallers uit Escharen.
Daarna was de beurt aan regerend Brabants Buutkampioen Ad Vermeulen uit Chaam. Als Sjefke “Kiep” moest hij zich verontschuldigen dat hij te laat was; “Mijn vrouw was deze vrijdag middag op de bank in slaap gevallen…… en die opent pas weer op maandagmorgen om 9.00 uur!!” Die hakte d’r al lekker in. Sjefke “Kiep” was als Chef de Mission met de Nederlandse Equipe naar de Alternatieve Olympische Spelen in Koeweit geweest en ze hadden de “0” (medailles) kunnen houden! Ook zijn belevenissen met Erica Terpstra zorgde voor hilarische woordspelingen. Sjefke had wel te doen met 2 uit het veld gestuurde Chinezen; De scheidsrechter besliste; 2x geel = ROOD! Ad sloot af met de Olympische gedachte: “Inschrijven is belangrijker dan meedoen”. Het publiek was in ieder geval blij dat Ad zich had ingeschreven. Als 3de deelnemer werd oud-kampioen (1999) Jan Geraedts uit Beesel binnen gehaald door de commissie van in en uitgeleiden. (de dames van Poertwa) Als “Janus worstelt zich door ’t leave!” beschreef hij zijn loopbaan als Sumoworstelaar. Dat begon al bij zijn geboorte toen zijn moeder moest wachten op een volledige ontsluiting van 45 centimeter!! Hij groeide gestaag. Tijdens een dagje Scheveningen was hij op het strand zelfs opgemerkt door Leny ’t Hart uit Pieterburen. Ze had hem nog uren nat kunnen houden! Het publiek zag het helemaal voor zich en hing aan zijn lippen. Het was op dat tijdsstip al duidelijk dat de jury een zware taak te vervullen zou krijgen.
Chris Lichtmis “de Koster”, een creatie van routinier Jan Strik uit Someren, kwam als laatste voor de pauze op de “kansel” en beschreef zijn belevenissen in en om de kerk. Over zuster Anticonseptia van 180 kg schoon aan de haak waar “Onze Lieven Heer” d’r ook wel 2 van had kunnen maken; 2 onder 1 kap!! Ook het biechtgeheim kwam ter sprake en de heldhaftige redding van collega “de Mol” die dronken met zijne “bakkes” om een paaltje was gevallen werd met een spraakwaterval uit de doeken gedaan zoals alleen Jan Strik dat kan. Hulde hulde hulde!
Na de pauze wandelde Chrit Driessen uit Horst luidt zingend de zaal in met de bekende wandelmelodie: “We zijn d’r bijna, maar nog niet helemaal!”. De zaal nam dit spontaan over en begeleide hem al zingend naar de ton. Chrisjaan deut mit de 4 Daagse meij”. Van zijn vrouw kreeg hij weinig begrip; Die vond hem maar “enne halve zoal” en ze vroeg zich af hoelang hij dacht over de 4 daagse te doen??!! Zijn gebreide wandelbroek gaf wat “stekende” problemen maar het bleek dat de breinaalden er nog in zaten. Het deerde hem niet, het bekende “Potje met Vet” had hij op de spreekwoordelijke tafel gezet. Hij verliet het podium met “We gaan nog niet naar huis, nog lange niet”. Daar kon de zaal zich volledig in vinden.
Als 6de kwam Rob Scheepers als Rechercheur de Kok het politieleven uit de doeken doen. Hij woonde achteraf in Sterksel omdat het oplossen van een misdrijf “achteraf” altijd gemakkelijk is. “Wij losse niks op… alleen koffie”, Collega Arie deed altijd ‘n scheut schotse whisky in de koffie: “Arie’s Koffie”!! Ook had hij 4 zatte Polen in ’n cel gedaan. Die hadden deze compleet verbouwd; Nieuw stucwerk, wandje betegeld enz. Ook ’t overbrengen van slecht nieuws hoorde bij z’n werk: Uw man is vanmorgen onder de stoomwals gekomen, hij ligt op de A2 tussen Boxtel en Weert. Rob is een natuurtalent en beschikt over een perfecte timing. Dat uitte zich in diverse lachsalvo’s die lang aanhielden. Een staande ovatie was zijn deel!
Als voorlaatste optreden werd het publiek geconfronteerd met de “Postcode Kanjer” uit het Limburgse Linne; Fer Naus. Hij was eerst Perschef bij de sinaasappelen en later werkplaats chef bij de VW. Bij ontslag was hem een “polo” beloofd. Na de ontslagbrief vroeg zijn baas; “wil je er een met lange of korte mouwen?” Maar na het winnen van 17 miljoen ging hij samen met z’n vrouw op cruise; wel op verschillende boten. Met zijn markant gezicht en zijn slungelachtige motoriek was de zaal helemaal los. Zo willen ze allemaal wel de loterij winnen!
Als laatste tonprater werd Berry Knapen, onder de klanken van de buut mars naar boven geblazen. Een absurd maar tot de verbeelding sprekend onderwerp: “de Knijnefokker”. Hij wist van jongs af aan dat hij knijnefokker wilde worden. In het begin dacht hij dat ie ze moest stekken maar dat lukte niet. Hij had een 9 gekregen van de juffrouw voor ’n spreekbeurt op school; ‘n 1 voor het verhaal en ‘n 8 voor ’t recept. Ook experimenteerde hij veel. Zo kruiste hij konijnen met olifanten: Knolifanten! Of Kniraffes, dat waren konijnen die over de schutting konden kijken!! Op de vraag of de zaal “minder of meer konijnen” zou willen antwoorde de zaal met “meer”. “Dan fok ze maar zelf” was het gevatte antwoord van Berry.
Om even na middernacht betrad de jury het podium om het verlossend woord te verkondigen maar niet voordat jury voorzitter Zeelen zijn waardering had uitgesproken voor het enorm hoog niveau van alle optredens. De toehoorders onderstreepten dit met een ovationeel applaus. De uitslag was als volgt;

Winnaar Zuid-Nederlands Buutkampioenschap 2014

Berry Knapen
De Knijnefokker

2e Plaats en Publieksprijs
Rob Scheepers
Rechercheur de Kok

3e Plaats
Jan Geraedts
Janus, worstelt zich door ‘t laeve

4e Plaats
Jan Strik
Chris lichtmis – de koster