Winnaar 2012: Berry Knapen

Berry Knapen

” ZKH Prins Willem-Alexander “

Vrijdag 9 maart jl. hebben de Zuid-Nederlandse Kampioen- schappen tonpraoten plaatsgevonden in ’t Wapen van Wanroij te Wanroij. Jaarlijks, zo rond de tijd van Halfvasten, vindt dit spectaculaire evenement plaats. Voor de 34e keer organiseerde Stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk deze kampioenschappen, doch de laatste zestien edities onder de noemer van Zuid-Nederlands Kampioenschap waarbij 7 tonpraoters, afkomstig uit Brabant, Gelderland en Limburg, hun beste kunnen willen laten horen en zien aan een breed publiek.

Bij de kaartverkoop in januari jl. bleek al snel dat dit evenement goed in de markt ligt, want binnen een mum van tijd waren de avonden (vier in totaal) totaal uitverkocht

Tijdens de Gala-avonden komen de beste vier tonpraoters van het onlangs gehouden kampioenschap terug naar Wanroij om de kijkers nogmaals een grandioze avond te bieden, welke dan ook tevens wederom omlijst wordt door super attractief entertainment. Het draaide vrijdag 9 maart echter om het kampioenschap, alwaar de crême de la crême onder de tonpraoters op de bûhne verscheen, en alle aanwezigen aan zich wisten te binden met al hun kwats en wazel. De buutkampioenschappen beloven eenieder een heerlijk avondje uit, en er kan hartstochtelijk gelachen worden. De spits werd afgebeten door “Tís nie te geleuve”, vertolkt door Koen Verstappen uit het Limburgse Meijel. Koen, verbaasde zich over velerlei zaken en ’t was ook niet te geleuve dat Joan met vedertooi Nederland gaat vertegenwoordigen op het Songfestival dit jaar. “We zijn echt aan Winnetou”, grapte Koen. Hierna volgde “Advocaat Dick”, Rob Scheepers uit Sterksel. Rob had zich als advocaat gespecialeerd in echtscheidingen. Bij een juiste verdeling ging het huis naar de man, de auto en de kinderen naar de vrouw, en het spaargeld naar hem. Ondanks zijn smakelijke uitspraken bleef privacy gewaarborgd. Na de advocaat was het de beurt aan de eerste vrouwelijke tonpraotster “Lellebel” (Diana Peeters uit Stramproy). Ze was gek van paaldansen en hing ook menigmaal in spagaat boven in de paal. Ja, je raad het al als je dan naar beneden glijdt; “Ik had lippen als ’n koikarper”. Ze voelde zich geweldig in de ton, was heel spontaan en had een goeie uitstraling. Zo langzamerhand was het de beurt aan “ZKH Prins Willem-Alexander”(Berry Knapen uit Heeze), een allround kampioen die zijn sporen in Brabant, Limburg en ver daarbuiten verdiend heeft. Het was een genoegen om als zijn landgenoten de belevenissen binnen het koninklijk huis mee te maken. Maxima was er helaas niet bij deze avond, want ze had een tupper-ware party. “Ge kent dè wel, allemaol van die dozen”. Hij had een druk bestaan, want hij had veel staatsie-bezoeken, openingen, bijzondere gelegenheden en hier (Wanroij) dan. Het publiek werd buitenzinnig, genoot met volle teugen en de ene lachsalvo volgde na de andere.

Na de pauze was het de beurt aan “Dik d’n Unmundige als overgewichtige bouwvakker” (Rob van Elst uit Groesbeek). D’n Unmundige had een schitterend verhaal over vele belevenissen en z’n vacantie in Tunesië, alleen hij gaat er nooit meer naartoe. Tijdens een middagje zwemmen kwam de badmeester naar hem toe en zei; “Wil jij niet meer in het bad plassen”, waarop Dik antwoordt; “Dè duut toch iedereen”. Waarop hij te verstaan krijgt; “Dat kan wel zijn, maar niet vanaf de duikplank”. Zo moest hij tijdens zijn werk sleuven graven, dichtgooien, opnieuw sleuven graven en weer dichtgooien. Waarop zijn baas vraagt; “Wat ben jij in godshemelsnaam aan het doen ? Hij zegt; “Wij zijn vandaag draadloze telefoon aan het aanleggen”. Het publiek genoot van zijn fantastische gespreksstof. Hierna volgde de tweede vrouwelijke tonpraotster “Bertha van de Meuleperd” (Kitty Goverde uit Uden). Zij won onlangs de Zilveren Narrenkap bij de Keienbijters in Helmond. Bertha wist de harten te stelen van het dolenthousiaste publiek. Als kind woog ze bij de geboorte al 14 kg en had al vullingen in haar tanden. Vanuit de couveuse werd ze al rechtstreeks in groep drie gedropt. De familie Meuleperd werd uitvoerig uit de doeken gedaan en met haar buut vol passie bleek ze een pittig vrouwke te zijn. Een pracht van een verhaal dat vele malen bejubeld werd door een dolenthousiaste menigte.

Als laatste trad “Lodewijk van Aavezaath”( Jan Strik uit Someren ) voor het voetlicht. Wanneer dit fenomeen in de buutton verschijnt gaat eenieder er eens goed voor zitten. Een smaakmaker en ouwe rot in het vak. Een supersnelle jongen die eenieder laat genieten van zijn belevenissen als Hoogleraar. Middels zijn vele woordspelingen en hilarische “Stil us” wist hij de menigte tot het laatste moment te boeien. Het werd één groot feest waarover nog lang werd nagekletst.

Voor en tussen de diverse buuts door kon het publiek ook op en top genieten van komisch entertainment. Wibo Westra ( een Turk met z’n 1e inburgeringscursus ) had leuke interacties met het publiek en was een goede opwarmer voor het tonpraotgeweld. Als afsluiter van het Kampioenschap liet Steve Rijckier uit het Belgische Brugge zien dat hij een volleerd entertainer was. Als stemmen-imitator van vele nationale en internationale artiesten maakte hij er een geweldige happening van en wist met zijn vocale kwaliteiten de aanwezigen te raken.

Alle buutreedners werden beoordeeld door een 7-koppige jury, doch deze had de moeilijke taak om de kampioen van 2012 aan te wijzen. Het niveau was ook dit jaar weer bijzonder hoog, en het verschil in punten bij de top drie was dan ook zeer gering. Alvorens de Zuid-Nederlands Buutkampioen bekendgemaakt werd door de voorzitter van de jury (Wiel Zeelen), werd onder een staande ovatie de publieksprijs uitgereikt aan Berry Knapen (“ZKH Prins Willem-Alexander”), die met zijn buut de harten wist te stelen van het enthousiaste publiek. De voorzitter sprak van een komisch blijspel, wat deze avond hier ten tonele was gebracht. De jury wees unaniem ook “ZKH Prins Willem-Alexander” aan als Zuid-Nederlands Buutkampioen 2012.

“ZKH Prins Willem-Alexander” (Berry Knapen uit Heeze), vorig jaar ook al winnaar met zijn buut; “D’n ouwe van Deursen” van dit kampioenschap, was ook nu weer apetrots. Na de zoveelste ere-titel geniet hij er zelf intens van als hij mensen kan laten lachen en genieten. Het geeft hem veel voldoening want daar doet hij het tenslotte ook voor. Hij is als geen ander duidelijk herkenbaar in zijn typetjes en het tonpraten is zijn lust en zijn leven. Ieder jaar een nieuwe buut schrijven is een geweldige uitdaging voor hem. De volgende is al in de maak, zegt de breedlachende Berry. De passie is er volop en we gaan nog wel een tijdje door.

In Wanroij voelt hij zich zeer goed thuis, want de organisatie is daar perfekt en het ontbreekt er aan niets. De stemming is er opperbest en de waardering voor alle tonpraters is super. Het is nog steeds een eer om hier deze prijs te kunnen en mogen winnen. Voor de vijfde keer, binnen zes jaar, win ik de prijs van Zuid-Nederlands kampioen en als het aan mij ligt is dit ook zeer zeker niet de laatste.

Vrijdag 16 en Zaterdag 17 maart a.s. kom ik weer graag terug naar Wanroij, met of zonder Maxima, voor de Gala-avonden en kunnen alle aanwezigen genieten van een gezellige kletsavond. “Ik ga er voor en ook dan wil ik vlammen”, zegt de glimlachende kersverse kampioen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, maar maak je daar maar geen zorgen om want het wordt ook dan…..Super, reken maar!