Winnaar 2016: Berry Knapen

Berrie Knapen schrijft geschiedenis tijdens 38ste Zuid-Nederlandse buutkampioen- schappen te Wanroij!

Voor de 9de keer (7de keer in successie) is het Berry Knapen uit Heeze gelukt om vrijdag 26 februari j.l. het Zuid-Nederlands Buutkampioenschap op zijn naam te schrijven. Ook het publiek in de uitverkochte zaal van ’t Wapen van Wanroij, vond hem de beste en vereerde hem met de Publieksprijs 2016! Deze uitslag zou doen vermoeden dat het weer een spreekwoordelijk ”eitje” zou worden voor deze grossier in titels maar niets is minder waar. De raskomiek had serieuze concurrentie van andere deelnemers die hem tot op enkele punten naderden! Het deelnemersveld van 4 Limburgse en 4 Brabantse deelnemers kenmerkte zich sowieso door een behoorlijk hoog niveau en dat is, vooral voor het publiek, een hele goede ontwikkeling.
Spreekstalmeester Marcel Hermens opende de avond en heette iedereen van harte welkom, in het bijzonder Prins Roy met gevolg van c.v. “de Deurdouwers” uit Herveld die de ereplaatsen op het podium innamen. Hij voorspelde een mooie en vooral spannende avond en daar zou hij gelijk in krijgen. Om iedereen alvast in de stemming te brengen gaf hij het podium vrij voor “Duo Vreemd” uit Nuenen. Met meezingers en sketches brachten zij de zaal op de juiste temperatuur. Een goede basis voor Toon Aben uit het Limburge Broekuizenvorst om de wedstrijd te openen als “Wiel van de Brommerclub” die door de zaal met veel lachsalvo’s werd begroet. Vervolgens beklom de titelhouder de ton om te vertellen over zijn belevenissen als crimineel Berry K. uit H. Om het publiek te overtuigen werd er zelfs met scherp (water) geschoten hetgeen de hilariteit ten goede kwam; de zaal stond op z’n kop! Zijn opvolger, de uit Well afkomstige Vico Baltissen had de moeilijke taak om die sfeer vast te houden. Als Hondenfokker schetste hij zijn carrière als topfokker 8 hoog in een flat. Het eerste gedeelte voor de pauze werd afgesloten door de Rijdende Rechter in de persoon van Boy Jansen uit het Brabantse Budel. Een buut met verrassende wendingen die veel los maakten bij het publiek en werd afgesloten met de clichématige woorden; “Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen!”.
Na de pauze, die op voortreffelijke wijze muzikaal werd ingevuld door “De Everlanders” uit Middelaar, begon routinier Peter Vaassen voortvarend met zijn buut “de Dromer”. In tegenstelling tot wat de titel deed vermoeden was deze buut alles behalve een dromerig verhaal. Fictieve en realistische feiten werden op onnavolgbare wijze door elkaar gehusseld en dat was zeer naar de zin van het publiek! “De Student”, een optreden van Rosmalenaar Dirk Kouwenberg deed daar nog een schepje bovenop wat hem dicht bij de overwinning zou brengen. De Oude Limburgse rot in het vak Har Daniels bracht daarna een hele sterke autobiografische buut “Hoera….. Harrie is 65!!”. Ook dat was weer smullen voor de aandachtige toehoorders. De enige vrouw in het gezelschap had de eer om de zaal verder figuurlijk “af te maken”! Kitty Goverde, vorige jaar nog 4de in de einduitslag , bracht als “Tulpentrut” een hilarisch relaas over haar belevenissen met haar man Sjef waarmee ze verschillende events in Nederland en Duitsland bezocht om Nederland te promoten. Het publiek kon er van smullen en gaf haar een staande ovatie. De Jury trok zich daarna terug voor beraad en die tijd werd opgevuld door het Limburg trio “Trompet Stars”. Rond middernacht volgde de ontknoping en werd het oordeel geveld door juryvoorzitter Wiel Zeelen maar niet voordat hij een compliment had afgegeven aan organisatie en deelnemers voor hun geweldige inzet voor dit evenement.