Winnaar 2017: Dirk Kouwenberg

Dirk Kouwenberg
winnaar Zuid-Nederlands Buutkampioenschap 2017

Verslag Zuid-Nederlands Buutkampioenschap in Wanroij.

Met zijn typetje “de Astronaut” heeft Dirk Kouwenberg de hegemonie van Berry Knapen weten te doorbeken en vrijdag 17 maart j.l. het 21ste Buutkampioenschap van Zuid-Nederland op zijn naam geschreven. Het erepodium werd gecompleteerd door Hans Keeris en Berry Knapen die respectievelijk 2de en 3de werden. 4de werd Gilbert Petit uit Ulestraten als “de Vaandeldrager’ die daarmee de Limburgse eer wist te redden. De toeschouwers in “het Wapen van Wanroij” kende de felbegeerde Publieksprijs toe aan een dolgelukkige Hans Keeris.

Met 1 uitverkocht Buutkampioenschap en 3 dito Gala-avonden voorziet Stichting Carnavals Activiteiten Land Van Cuijk duidelijk in een behoefte!  Het publiek komt dan ook van heinde en verre  om een avond onbezorgd te lachten om 4 Limburgse en 4 Brabantse Tonpraters. Ook dit jaar zijn ze ruimschoots aan hun trekken gekomen!

De avond werd geopend door Prins Peter II en Vorst Peter met hun gevolg van C.V. “de Wiendbuul” uit Wanssum waarna de uit Tilburg afkomstige “Penthouse Boys” de zaal letterlijk opwarmde met een gecombineerd “Love Boat’ – “Titanic” liefdesdrama waarbij de rollen op hilarische wijze werden vertolkt door enkele toeschouwers uit de zaal. De zaal was los en klaar voor de wedstrijd. Die werd geopend door “Jan de Carnavalsman”, een typetje van Rien van Genugten, die door zijn nachtelijke escapades veelal met zijn vrouw in de clinch lag. De 2de buut van Limburger Jan Pijnenburg was verrassend en zeker niet alledaags. Als transgender “Jannie” werd op komische en taboe doorbrekende wijze verslag gedaan van een vrouw in een mannenlichaam. Daarna was het de beurt aan titelverdediger Berry Knapen die helemaal los ging als “de Wasmachienmonteur”. Met slogans als “Bij Witgoed van Geel betàlde ow eige scheel” en verslagen van zijn reparaties aan huis bewees hij dat hij ook dit jaar weer mee zou dingen naar de hoogste prijzen. Als afsluiter voor de pauze betrad “de Vaandeldrager” het podium. Met deze creatie wist Gilbert Petit in 2016 nog het Limburgs Kampioenschap binnen te halen. Zijn dronken opkomst was al hilarisch en dat wist hij tot het einde goed vast te houden.

Tijdens de pauze werd het publiek onderhouden door de muzikale klanken van Joekskapel “de Kaetelaars” uit Steyl.

Na de pauze was het de beurt aan Dirk Kouwenberg uit Rosmalen. Hij had een geheel verzorgde ruimtereis gewonnen en ondanks “Houston, we have a problem”  kreeg hij toch de “ruimte” om alles naar de maan te helpen. Bjorn Smits besteeg daarna de ton om een ander actueel thema aan te snijden in de persoon van “Bearke Den Haag op Vandaag”. Alle politieke partijen werden op een ludieke manier op de hak genomen en dat was in deze verkiezingstijd natuurlijk heel herkenbaar. Als voorlaatste werd de ton vrijgegeven voor de heersend Brabants Kampioen. Met een grote Sousafoon om de hals en een dikke sigaar in de mond kwam “de Bloasmuzikant” van fanfare “Blaas Vaak” vertellen over zijn belevenissen in de muziekwereld. De zaal ging plat!

De uit Weert afkomstige Ton Donders had de moeilijke doch schier onmogelijke taak om, als laatste deelnemer, zijn voorganger te overtreffen in zijn hoedanigheid als boer op zoek naar een vrouw.  Hij ging strijdend ten onder.

In afwachting van de jury uitslag mochten “Ons Jongens” de zaal nog een maal onder handen nemen met hun muzikaal entertainment maar dan “net efkes anders”! Een streling voor oog en oor. Kort na middernacht mocht jury voorzitter Wiel Zeelen dan eindelijk de uitslag van de jury en de publieksprijs bekendmaken. Deze laureaten zullen hun buuts gaan opvoeren tijdens de Gala avonden, eveneens in het Wapen van Wanroij. Complimenten voor deelnemers, organisatie en publiek voor wederom een geslaagd kampioenschap!

Uitslagen:

Kampioen 2017              Dirk Kouwenberg uit Rosmalen (NB)

2de Hans Keeris uit Knegsel (NB)

3de Berry Knapen uit Heeze (NB)

4de Gilbert Petit uit Ulestraten (L)

Publieksprijs 2017        Hans Keeris uit Knegsel (NB)

Allemaal van harte gefeliciteerd!!