Winnaar 2019: Berry Knapen

11de overwinning voor Berry Knapen op Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen Wanroij.

Door: Pierre Krebbers

Er stond duidelijk geen maat op Berry Knapen uit Heeze afgelopen vrijdag 22 maart toen hij in “’t Wapen van Wanroij” voor de 1 x 11de  keer de Zuid-Nederlandse Buutkampioen-schappen op zijn naam wist te schrijven met “de Goeroe”. Rien van Genugten (Sint-Oedenrode) werd als “Unne Dakloze” 2de en won tevens de Publieksprijs. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris (Knegsel) als “Vlaamse Wielrenner” en Ger Frenken (Roggel) als “D’n Zatte” die respectievelijk 3de en 4de werden.

Na de opening door presentator Marcel Hermens werd een moment stil gestaan bij het overlijden van bestuurslid Hennie van Dijk en toneelmeester Jos Manders. Hun grote verdienste voor de Z-N Buutkampioenschappen werd met een respectvol applaus onderschreven door het publiek. Ze zullen gemist worden maar de mooie herinneringen blijven. Maar het gezegde “The Show Must Go On” geldt ook voor Wanroij! Vandaar dat de bühne snel werd vrijgegeven voor “Duo Vreemd” om de aanwezigen op te warmen voor wat zou gaan komen. Bij hun persiflages van K3 en Andre Hazes hadden ze “vrijwilligers” nodig uit het publiek en dat zorgde voor enkele hilarische momenten! De zaal was er klaar voor. De spits werd afgebeten door Frans Bevers uit Oirschot met zijn buut “Ciske de oud SRV-man”. Hij zat er meteen goed in en wist diverse lachsalvo’s uit de zaal te toveren met anekdotes over vakkenvullen en de omgang met lastige klanten. De toon was gezet en als deze buut de graatmeter zou worden dan beloofde dat wat voor de rest van de avond. Een heel komische opkomst werd verzorgd door Ger Frenken uit het Limburgse Roggel die als “D’n Zatte” richting het podium moest. Hij raakte op het podium de weg kwijt en liep via de zij uitgang nogmaals via de andere kant de zaal binnen. Het paste helemaal bij zijn typetje. Zijn vrouw klaagde dat ze, op al zijn verzopen geld, bij de bank wel 6% rente had kunnen trekken maar dat kon hij weerleggen door te stellen dat hij op zijn jachtbitter wel 35% had!

Als 3de  kreeg Berry Knapen het podium en de ton voor zijn creatie “de Goeroe”. Hij was Helderziend want hij wist gisteren al dat hij vandaag in Wanroij moest optreden. Die helderziendheid had hij vroeger geleerd op de LTS Elektrotechniek want “220 volt ziede nie mar ge vuult ’t wel”. Diverse toeschouwers werden uitgenodigd voor een consult en zelfs Prins Rob en Prinses Yvonne van C.V. ’t Paddenriek” Wanroij, ontkwamen niet aan zijn grappen en grollen over re-incarnatie. Het was allemaal heel Zen. (Ik ben, zij Zen)

Als laatste voor de pauze kwam de uit Zuidwolde (Drenthe) afkomstige Koop Drost, door de organisatie uitgenodigd met een Wild Card, verhalen over de jaren ‘70! Met als hoofgedachte “Een boterham met tevredenheid” haalde hij heel herkenbare gebeurtenissen aan uit de jaren ’70. Zo spaarde hij zijn zakgeld in een ijzeren spaarpot van de Boerenleenbank waarvan de Bank alleen de sleutel had. Ook de treinkapingen werden op ludieke manier opgehaald. Ook na de pauze bleef het niveau buitengewoon hoog. Hans Keeris bleef erg goed in zijn Vlaamse-Belgische rol als Wiel de Waal de Vlaamse Wielrenner. Hij kwam uit een groot gezin en was dus het 5de Wiel aan de wagen. Met wielrennen kon hij een goei boterham verdienen, ja zelfs een deel daarvan beleggen! Ook hier weer veel herkenbare situaties voor het dankbare publiek. Die herkenbare momenten waren er ook toen Koen Verstappen de ton besteeg met zijn thema buut `”As Ge Owwer Werd”. Koen is een “grensgeval”, hij komt uit het Limburgse Meijel maar hij is veelvuldig op tournee in het Brabantse Land. Hij zag aan de gezichten van het publiek dat daar de garantie ook al grotendeels vanaf was. Werd vroeger iedereen begraven, tegenwoordig is cremeren “Hot”. Oost West, As Best! De stemming bleef er goed inzitten. Als voorlaatste werd Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode onthaald als “Unne Dakloze”. Een buut met weergaloze woordspelingen en verrassende clous Hij had zoveel schulden dat hij zo een ziekenhuis kon beginnen. Hij had ook jaren in de WW gewerkt en hij ontmoette zijn slechtziende vriendin en die zag hem wel zitten. Deze aanslag op de lachspieren werd uiteindelijk beloond met een staande ovatie en na afloop de felbegeerde Publieksprijs! Tot slot mocht Limburger Peter Vaassen uit Beegden als de “Gepensioneerde ASO” het afmaken en dat deed hij op zijn karakteristieke manier, rustig beginnen en steeds drukker worden. Zijn visie op stress was verrassend evenals zijn belevenissen met alles en iedereen om zich heen. Tijd voor de jury om zich te buigen over de uitslag. Nadat het Trio “Hu’Hum” een prachtig slot optreden had verzorgd werden de Buutreedners / Tonpraoters en de jury op het podium ontboden voor het “Moment Suprême”. Juryvoorzitter Wiel Zeelen roemde het hoog niveau over de hele breedte en complementeerde de deelnemers met hun optreden. De bezoekers van de komende 3 Gala-avonden kunnen uitkijken naar een boeiend en afwisselend programma.

Uitslagen:

1ste prijs en Kampioen                   Berry Knapen uit Heeze (NB)

2de prijs                                                Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)

3de prijs                                               Hans Keeris uit Knegsel (NB)

4de prijs                                                Ger Frenken uit Roggel (Lb)

Publieksprijs 2018                           Rien van Genugten uit St. Oedenrode (NB)