Winnaar 2024: Erik Mulder

Erik Mulder overtuigend winnaar. Volledig Brabants podium bij Zuid-Nederlands Buutreednen / Tonpraten Kampioenschap 2024 te Wanroij.

Door: Pierre Krebbers

Dat het wel goed zit met de Brabantse Tonpraatcultuur was al bekend maar werd gisteravond nog maar eens bevestigd in de uitslag van de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen dat gehouden werd op vrijdag 1 maart in ‘t Wapen van Wanroij. Brabants kampioen Erik Mulder werd met zijn buut “Kareltje de Kiloknaller”, overtuigend 1ste en won ook de Publieksprijs. Tom van Osch, Rob H Bouwman en Hans Verbaarschot werden respectievelijk 2de, 3de en 4de en zien we dus ook terug tijdens de 3 uitverkochte gala-avonden op 2, 8 en 9 maart eveneens in ’t Wapen van Wanroij.

Aan belangstelling voor dit kampioenschap en gala-avonden ontbrak het zeker niet aangezien alle toegangskaarten in een mum van tijd waren uitverkocht. Een compliment voor de organisatie Stg. Carnavalsactiviteiten Land Van Cuijk die met behulp van vele vrijwilligers een zeer solide evenement hebben neergezet.

De jonge kersverse presentator Jesse Nabbe uit Boxmeer had de eer om de avond te openen waarbij hij natuurlijk zijn voorganger Marcel Hermens bedankte voor zijn jarenlange inzet voor dit prachtige evenement. Onder de muzikale klanken van De Kaetelaars uit Steyl werd Prins Stefan van CV De Heikneuters uit Mook met zijn gevolg naar boven geroepen om de ereplaatsen in te nemen. Vervolgens mocht vriendengroep “Tlupt Oit De Hand” aan de opwarming beginnen middels hun piloten act. Daarna kon de wedstrijd beginnen en werd Hans Verbaarschot in zijn creatie van “Annie” naar de ton gedirigeerd. Annie was op zoek naar haar man Toon die voorstelde om haar de gelukkigste vrouw van de hele wereld te maken maar dat was in de ogen van Annie onmogelijk omdat Zalando ’s nachts om 3.00 uur nooit schoenen zal bezorgen! De zaal was los. “Pierre Pikeur” koetsier van de koning, een creatie van de uit Ammerzoden afkomstige tonprater Robert van Dijk, deed vervolgens ook een aanslag op de lachspieren door vertrouwelijke informatie omtrent zijn omgang met koning Willem Alexander te delen met het publiek maar met de restrictie: “Wat happens in Wanroij, stay’s in Wanroij”. Daarna maakte de Brabants kampioen Erik Mulder zijn opwachting. “Kareltje de Kiloknaller” had tot vorig jaar wat last van overgewicht maar na de tip om tijdens het eten wat meer aan de kerstman te denken (HO-HO-HO) en wat intervaltrainingen met hilarische ontwikkelingen moest hij concluderen dat hij er maar mee moest leren leven. Als je van lachen afvalt dan zou het publiek nu broodmager zijn geworden. Als laatste voor de pauze mocht “de Buurtpaashaas” zijn gelaas doen. Henrie van Geneijgen uit het Limburgse Zwartbroek deed verslag van zijn belevenissen als buurtpaashaas waarbij hij ’s avonds bij thuiskomst helemaal kapot was, evenals zijn eieren.
Na een welverdiende pauze kon het publiek zich weer schrap zetten voor een 2de aanslag op hun lachspieren. Rob Bouwman kwam in de ton staan als “Robke d’n Taxichauffeur”. Hij kon beeldend vertellen over zijn Trabant met 2de verdieping, dakkapel en wijnkelder waarmee hij onderweg was en wat leidde tot hilarische lachsalvo’s vanuit de zaal. Als 6de buut werd de 6-voudig Limburg kampioen Ger Frenken op het podium ontboden. Hij was niet werkeloos maar transfervrij en na de mededeling dat hij op de kop af 40 jaar was getrouwd weerklonk een spontaal “lang zal hij leven” vanuit het publiek. Wat een feest! Tom van Osch in een persiflage op een Skileraar wist de zaal ook prima te boeien. Als Anton aus Kitzbuhel hoefde hij niet veel te kunnen, hij hoefde alleen maar mooi te zijn. Hij vond een middagje klunen op een sneeuw loze piste wel “langlaufen”! Wat een topper! Daniel Schmitz uit het Gelderse ’s-Heerenberg mocht de wedstrijd afsluiten met zijn buut “Barry de Kroegtijger”. Zijn liefde voor drank was al begonnen op zijn 6de toen hij net gestopt was met roken! Wie hem nogmaals wilde zien moest morgen maar terugkomen; hij had kaartjes gekocht voor de gala avond. Na dit statement konden de stembriefjes voor de Publieksprijs geteld worden en kon de Jury zich beraden over de definitieve uitslag van deze geweldige avond. Na een dankwoord aan eenieder die een bijdrage had geleverd aan het welslagen van deze avond maakte Wiel Zeelen in zijn functie als Juryvoorzitter de resultaten bekend:

Uitslagen:
1ste prijs en Kampioen Erik Mulder, Maarheze (NB)
2de prijs Tom van Osch, Budel (NB)
3de prijs Rob H Bouwman, Helmond (NB)
4de prijs Hans Verbaarschot, Budel(NB)
Publieksprijs 2024 Erik Mulder, Maarheze (NB)