WORKSHOPS Tonpraten School
Doel van de workshop:
Met de workshop willen we bereiken dat er meer aandacht komt voor tonpraten en dialect. Vooral de aandacht van de jeugd hiervoor speelt een belangrijke rol. Deze workshop wordt in eerste instantie gehouden voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen.
Tijdens de workshop wordt behandeld hoe tonpraten is ontstaan en leren de kinderen een stukje geschiedenis van het tonpraten. Daarbij krijgen ze ook voorbeelden te zien.
Daarna volgt de uitleg over wat tonpraten is en stimuleren we de kinderen om zelf aan de slag te gaan, ze nemen deel aan de diverse aspecten van het tonpraten zoals typetje bedenken, tekstschrijven, kleding, schmink en presentatie.
We enthousiasmeren ze spelenderwijs voor tonpraten en dialect, waarbij we hun creativiteit aanboren en ze tevens drama en presentatie leren.
Voor veel kinderen is het een hele stap om voor een groep te staan en zich te presenteren door iets voor te dragen, maar die schroom verdwijnt omdat het nu heel onschuldig, spelenderwijs en op een laagdrempelige manier gebeurt.
De workshop bestaat uit 2 versies:
Kort: Tijdsduur van de workshop : 1 hele dag (4 á 5 uur)
Lang: Tijdsduur van de cursus : Totaal 5 – 9 weken (4 x ca. 1,5 / 2 uur)
Wezenlijk zijn er, behalve het tijdsbestek waarin het plaatsvindt, de volgende verschillen:
Bij de lange versie krijgen de kinderen huiswerk en wordt er dieper op alles ingegaan. Thuis kunnen ze oefenen, eraan verder werken en ouders en broers en zussen erbij betrekken. Verder kunnen de leraren eventueel ook aandacht schenken aan de individuele creaties.
Wanneer kies je nu voor de korte en wanneer voor de lange versie?
De korte variant is uitermate geschikt op momenten dat er een festiviteit is zoals bijvoorbeeld een jubilerende leerkracht of een afscheidsfeest. Met de korte versie is het dan mogelijk dat de leerlingen met de eerder genoemde aspecten die ze hebben geleerd, aan het einde van de dag een kort stukje kunnen presenteren voor de hele school.
De lange versie duurt enkele weken en kan dus prima ingepast worden in culturele lessen of momenten dat de leerlingen kunnen kiezen uit een aantal verschillende workshops. Ook als aanloop naar carnaval of de afscheidsmusical is dit natuurlijk een goed idee. En dan bijvoorbeeld optreden tijdens de carnavalsmiddag voor de hele school.
Algemeen overzicht:
Elke workshop bestaat uit 3 of 4 delen.
Deel 1: Wat is tonpraten? / Waarom ‘n ton en hoe voelt dat? / Typetjes + Voorbeelden (1u / 1,5u)
Deel 2: Typetje behandelen / Kleding + Schmink / Mop vertellen op allerlei manieren (1u / 1,5u)
Deel 3: Verhaal maken / Buut maken / Verkleden / Schminken (1,5u / 1,5u)
Deel 4: Presenteren als typetje, spelen, vertellen en tips krijgen. (1,5u / 2u)
Er kan te allen tijde een afspraak gemaakt worden om het een en ander specifiek te bespreken. De mogelijkheden zijn legio.
De lessen worden gegeven door:
Frans Bevers en Arian Compen
2 gerenommeerde tonpraters uit de Brabantse top
HOE TE WERK
U neemt contact op met ons via het contactformulier workshop, en wij verwijzen u verder
Stichting Carnavals activiteiten land van Cuijk
Interesse? Meld je spoedig aan via: workshops@buutkampioenschap.nl